Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garanterad sångglädje när gospelkören kör igång

/
  • EN JÄTTEKÖR. Intresset och lusten för att sjunga gospel i Gävle håller i sig. 320 körsångare deltog under helgen i den elfte gospelfestivalen i Gävle.trivs.
  • Karin Meyer Lundén från Gävle gillar stämningen under en gospelfestival. ”Det är svårt att vara stel, när kören drar igång”, säger hon.
  • ETT PROFFS. Körledaren Walter Owens, music and art director i Salem Baptist Church i Chicago fick alla körsångare att ge full hals.

Hur utrustar man sig inför en gospelfestival?

Med en vattenflaska, bekväma skor och ett sprudlande sånghumör.

– Men är man inte glad när man börjar sjunga, blir man det garanterat under tiden, säger Daniel Lafvas, en av 320 gospelsångare som under helgen deltagit i den elfte gospelfestivalen i Gävle.

Annons

Tre dagar fyllda med sångglädje. Det har deltagarna i gospelfestivalen i Gävle haft nu i helgen.

De 320 körmedlemmarna från hela Sverige träffades redan på fredagskvällen för att sjunga, sjunga, sjunga i Polhemsskolans aula och det fortsatte de med även under lördagen. Samtidigt har de också fått lära sig massor om gospelns historia.

Med hela kroppen

Två som var med är Daniel och Anneli Lafvas från Bälinge utanför Uppsala, som till vardags sjunger i kören Singna. Båda kom i kontakt med gospeln första gången när de var i tonåren och fastnade för musiken.

– Det är en sån energikick och glädje att sjunga gospel. Det finns verkligen möjlighet att leva ut sina känslor, säger Daniel.

Att sjunga gospel gör man med hela kroppen och det kan bli svettigt. Därav behovet av vattenflaska. Sköna skor är bra eftersom man står upp i flera timmar.

Under avslutningskonserten i går var det dags för deltagarna att visa upp allt de övat in under helgen. Och Konserthuset med över 500 personer i publiken gungade till sångerna.

Körledaren från Chicago

Speciell gäst under gospelfestivalen i år var körledaren pastor Walter Owens från Salem Baptist Church i Chicago och han fick körmedlemmarna att verkligen ge full hals.

– Det är lite speciellt när man sjunger gospel, för det finns inga noter, utan man följer bara körledaren. Men det gör också att det blir omväxlande, berättar Karin Meyer Lundén från Gävle, som annars är med i Mariakören.

Det var elfte året som Gävle gospelfestival arrangerades. Hans och Anna Helmerson tillsammans med studieförbunden Bilda och Sensus ligger bakom.

Annons