Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäspande Ing-Marie till forskarnas tjänst

Furuviks ”apmamma” Ing-Marie Persson kommer att gäspa från en videoskärm. På så sätt vill forskarna studera schimpansernas förmåga till empati och identifikation.

Annons

Jordbruksverket har godkänt två former av djurförsök på apor i Furuvik. I det första fallet vill forskarna ta reda på om gäspning smittar mellan människa och schimpans. Tidigare studier har inte lyckats visa att gäspningar smittar mellan människa och schimpans, men det förmodar forskarna beror på att den gäspande människan inte har någon nära relation till schimpanserna. Därför ska forskarna den här gången ta hjälp av Furuviks egen ”apmamma” Ing-Marie Persson, som har en unik relation till schimpansgruppen.

Forskarna kommer att jämföra schimpansernas reaktioner på inspelningar av en gäspande Ing-Marie Persson med deras reaktioner på gäspningar från en främmande människa. Vid positivt resultat kan ett identiskt test komma att göras med orangutanger.

I det andra fallet vill forskarna ta reda på hur lätt aporna har till insiktsinlärning genom att mäta hur snabbt aporna hittar rätt lösning på olika, enkla problem. Genom försöket hoppas forskarna få ny kunskap om skillnader och likheter mellan människan och hennes närmaste släktingar. I förlängningen hoppas forskarna belysa frågor om hur människans hjärna utvecklats sedan människans och schimpansens senast levande släkting levde, för drygt 5 miljoner år sedan.

Mer läsning

Annons