Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrike Vatten vill bara ha kommunalt VA till Bönan

Bygg inte kommunalt vatten och avlopp längre än till Bönan. Det är Gästrike Vattens rekommendation till Gävle kommun inför den planerade VA-utbyggnaden på Norrlandet.
Att bygga ända ut till Harkskär skulle bli alldeles för dyrt, menar man.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i höst ta ställning i frågan om utbyggnad av vatten och avlopp på Norrlandet. I dag finns kommunalt VA fram till det nya bostadsområdet Engeltofta Backe. En utredning har tagit fram fyra alternativ (se faktaruta) för den yttre delen av Norrlandet, mellan Bönan och Utvalnäs-Harkskär, som är mest kostsam och därför komplicerad att ta ställning till.

Byggnads- och miljönämnden har redan sagt att man helst ser en utbyggnad enligt alternativ ett, det vill säga kommunalt vatten och avlopp ända ut till Harkskär.

Nu tar Gästrike Vatten ställning för det rakt motsatta alternativet, det vill säga ingen utbyggnad alls mellan Bönan och Harkskär. Man föreslår i stället att de enskilda och gemensamma anläggningar som redan finns i området behålls och byggs ut om det behövs.

– Det är faktiskt inte bara vi som kan förse med vatten och avlopp. Det finns egna lösningar som är riktigt hyggliga, säger Håkan Jernberg.

Motivet till att man avråder från utbyggnad är framför allt den höga kostnaden. Inga exakta summor finns uträknade, men en uppskattning säger att en utbyggnad bara mellan Utvalnäs och Harkskär skulle bli mer än dubbelt så dyr som en mellan Engeltofta och Bönan.

– Det blir mer ledning per fastighet och därmed dyrare. Engeltofta-Bönan är tveklöst den bästa sträckan eftersom förtätningen är störst där, säger Håkan Jernberg.

Han tillägger att eftersom den totala pengen blir högre med en fullständig utbyggnad skulle det innebära högre avgifter även för fastighetsägarna mellan Engeltofta och Bönan. För att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt tycker Gästrike Vatten att den nya bebyggelse som planeras på Norrlandet i så stor utsträckning som möjligt ska ligga mellan Engeltofta och Bönan.

I höst tar kommunpolitikerna ställning, men det är lång tid kvar innan kommunalt VA kan vara utbyggt. Projektering, upphandling och själva arbetet är inte gjort i en handvändning.

– Om vi ska bygga ända ut till Harkskär tar det som kortast sex–sju år, men sannolikt längre tid. Det är ett väldigt stort projekt om det skulle bli av, säger Håkan Jernberg.

Annons