Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikeloppet lockade 150 cyklister till start

/
  • TRE TIMMAR. I perfekt cykelväder gav sig en rejäl klunga i väg från Slottstorget för att avverka de tolv milen. Johan Söderbom, Älvkarleby, (till höger i blå tröja) räknade med att köra på cirka tre timmar.
  • FÖR BLODGIVARE. Bodil Dürebrandt och Inger Landén, Gävle, skulle cykla två mil som en manifestation för blodgivare.
  • CENTRUM. Det var en manifestation för alternativa sätt att ta sig fram då cyklisterna i Gästrikeloppet gav sig i väg från Gävle centrum.
  • OVÄXLAT. Margaretha Ehn behövde inga växlar för att ta sig fram på tvåmilsrundan. Hon åkte på en nästan 40 år gammal cykel. Växlar hade däremot svägerskan Anna-Lisa Ehn som följde tätt därefter.

Det var cykeldräkter men också vanliga friluftskläder.

Här fanns 20-växlade cyklar men även oväxlat.

Under lördagen kördes Gästrikeloppet.

Annons

Klockan tio på lördagsförmiddagen drog Gästrikeloppet igång. Loppet invigde den pågående trafikantveckan i Gävle. Först ut från Slottstorget var ett 20-tal motionärer som skulle cykla två mil.

– Vi cyklar jämt och har valt två mil för att det är lagom långt, berättar svägerskorna Ann-Lisa Ehn och Margaretha Ehn.

Anna-Lisa var utrustad med en växelcykel men inte Margaretha.

– Den här cykeln fick min svärfar Heikki Wirtanen då han fyllde 50 år och han är 88 nu, så den har några år på nacken, säger Margaretha Ehn.

Också Bodil Dürebrandt och Inger Landén, båda från Gävle, trampade i väg.

– Egentligen kunde jag ha kört en längre sträcka men jag har valt två mil för att det är Blodracet och jag vill att det ska bli mer blodgivare.

Blodracet är en nyhet inom Gästrikeloppet i år. Medarrangör är Blodcentralen som vill locka fler människor att bli blodgivare.

Henrik Nyquist i arrangerande Cykelföreningen Bockstyret Gävle var nöjd med det totala antalet deltagare, 150. Det är en 50-procentig ökning mot förra höstens premiär. Men han är fundersam över varför det bara var 18 som ställde upp i Blodracet.

– Jag hade förväntad mig betydligt mer. Vi har marknadsfört Blodracet och det var det billigast loppet att ställa upp i.

– Utan att ha gjort någon djupare analys kanske det var så att en del trodde att de måste lämna blod efter loppet, trots att vi betonat att det inte var så.

 

Mer läsning

Annons