Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gävle är fantastiskt”

/
  • Ett år har gått sedan Nathan Begley kom till Gävle. Nu är det dags att återvända hem till Sydney.

Han sålde allt han ägde.

Sedan lämnade han brandstationen i centrala Sydney för den betydligt mindre i Gävle.

– Det har förmodligen varit det bästa året i mitt liv, säger Nathan Begley, om utbytes­året hos Gästrike räddningstjänst.

Annons

Det var en hård kamp mot många andra intresserade. Ett år på andra sidan jordklotet. Men 29-årige brandmannen Nathan Begleys ansträngningar för att övertyga cheferna i Sydney om att han var rätt person för utbytet lönade sig.

– Jag ville verkligen åka hit. Det är Australiens exakta motsats, säger han.

I linne, shorts och sandaler klev han på planet i Sydney i februari förra året. Där var det 30 plusgrader. Här var det 19 minusgrader.

Har aldrig sett så mycket snö

– Det var en stor chock. Jag har aldrig sett så mycket snö i hela mitt liv, säger Nathan, som i stort sett fick skaffa sig en ny garderob.

– Jag fick köpa ganska mycket grejer, långcalzone och sådant, säger han, och skrattar sedan när en kollega rättar honom. Långkalsonger.

Strukturerade dagar

Men det har inte bara varit skillnader i temperatur och språk mellan tillvaron i mångmiljonstaden på södra halvklotet och den i Gävle. Hans arbetsplats, en brandstation i centrala Sydney, har omkring 10 000 utryckningar om året – här rör det sig om bara en tiondel så många.

– Killarna här har en väldigt strukturerad dag. Och oavsett vad man håller på med – bortsett från en brand förstås – så är det ”fika-break” klockan tio och tre, säger Nathan.

Gjort utbildningsprogram

Under utbytesåret har han organiserat ett program för att via SFI utbilda invandrare som kommer till Gävle om brandsäkerhet, något som är väldigt vanligt att räddningstjänsten gör i Sydney.

I gengäld tar han med sig ”schu” (det norrländska inandande jo:et. Reds. anm.) till Australien. Bland annat, ska förstås tilläggas.

– Jag tycker Gävle är fantastiskt. Och jag tror att det är en bra idé att komma till Gävle i stället för Stockholm, för i en mindre stad skapar man bättre relationer med människor. Jag har skaffat mig så många vänner här att jag inte riktigt vill lämna det.

Börjar om igen

Men snart gör han just det. Om drygt en vecka har utbytesåret nått sin ände och två månaders resande tar vid. Sedan ska han återvända hem och börja om från början – åtminstone när det gäller materiella saker.

– Jag sålde alla mina grejer så nu när jag kommer tillbaka har jag inget kvar. Vilket är perfekt. Jag ville lämna så: Om jag ska åka till Sverige ska jag verkligen bo i Sverige, jag vill inte ha hälften där och hälften här.

Mer läsning

Annons