Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle billigast för studenter

/

Gävle är Sveriges billigaste studentstad.

Månadskostnaden för en student ligger på drygt 4 500 kronor, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

– Jag tror att det är en billig stad i allmänhet, säger studenten Louise Carlsson.

Annons

I jämförelse med tio andra städer är Gävle billigast för studenter att leva och bo i, enligt en kartläggning som Svensk Fastighetsförmedling har gjort.
Förutom boendekostnad har även levnadskostnader som exempelvis matkasse, busskort och öl på kåren tagits med i beräkningen.

I Gävle är det billigast – om studenten bor i bostadsrätt. Då ligger månadskostnaden på 4 536 kronor i månaden. Om studenten däremot bor i hyresrätt är Örebro billigast. Då hamnar Gävle på en andraplats med 5 467 kronor jämfört med Örebros 5 262 kronor.

Louise Carlsson, som läser till socionom vid Högskolan i Gävle, tror att det snarare är Gävle som stad som är billig och att det framför allt är låga bostadspriser som påverkar.
Hon får medhåll av Jonas Mattsson som läser till sjuksköterska. Han konstaterar att Gävle inte är en lika studentanpassad stad som exempelvis Uppsala.
– Om man går ut, går man ut på stan. Och då betalar man ju samma pris som alla andra på krogen, säger han för att ge ett exempel.

Han själv bor i bostadsrätt och tycker att priserna i undersökningen ser ut att stämma bra.
– Jag jobbade då jag köpte den och hade möjlighet. Det var en ekonomisk fråga och en trygghet, säger han.

Louise pendlar sedan i somras från Stockholm, men bodde tidigare billigt i ett kollektiv i Gävle. Hon påpekar att det går att cykla överallt här, vilket gör att studenter inte heller måste köpa busskort till skillnad från i Stockholm.

Båda två jobbar extra vid sidan av studierna – men inte för att få ekonomin att gå ihop.
– Man jobbar för att få lite godispengar att leva och ha kul för, säger Jonas.

Mer läsning

Annons