Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle blir ankomstkommun för flyktingbarn

Kommunen ska teckna avtal med Migrationsverket om att bli en av fem ankomstkommuner för ensamkommande flyktingbarn.

Annons

På onsdagens sammanträde i socialnämnden hade man frågan som ett extrainsatt ärende och en enig nämnd tog beslut om att teckna avtal med Migrationsverket. Anledningen är att det redan i dag kommer så många ensamma flyktingbarn till Gävle.

– Hittills i år har det kommit 102 barn till Gävle och vi har placerat alla. Arbetsgruppen som sysslar med det här är mycket hårt belastad, säger Wolther Planck, chef för socialtjänstens biståndsenhet.

Det nya avtalet innebär att man får status som ankomstkommun – och därmed har rätt till en ersättning om 500 000 kronor per år från Migrationsverket. För den summan vill man tillsätta en ny tjänst.

– Nu kan vi förstärka arbetsgruppen i arbetet med de här frågorna.

Däremot räknar man till en början inte med att ta emot flera barn än man gör i dag. Bortsett från ersättningen kommer det inte att bli någon skillnad för socialtjänsten, tror Planck:

– Det här är något vi hade hamnat i oavsett vilket. Det kommer så många barn hit att Migrationsverket tycker det är befogat att ge oss den statusen och vi är tacksamma för det stöd vi kan få.

Avtalet ska tecknas så snart som möjligt för att nämnden ska hinna få en del av det årliga stödet också för 2009.

Mer läsning

Annons