Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle blötast i landet

Gävle har bara sluppit regn en enda dag i augusti. Hittills har det kommit mer än dubbelt så mycket regn som normalt. Natten till i går mättes landets största regnmängder just i Gävle.
I Valbo har allt regn i augusti förstört stora mängder potatis.
Men svampen frodas efter allt regn.

Annons

I lördags kom inte en enda regndroppe i Gävle. Två dagar tidigare i augusti har det bara kommit så små mängder att det inte går att mäta. Men i övrigt har det regnat varenda eviga dag.

– Det har ju ofta kommit skurar på eftermiddagarna. Hittills i augusti (t o m måndag morgon) har det kommit 150,2 mm i Gävle. Det är 212 procent av normalnederbörden för en hel månad, säger Gunnar Berglund på SMHI:s kundtjänst.

Dygnsnederbörden mäts från klockan åtta på morgonen till åtta morgonen efter. Allra mest regnade det i Gävle 2 augusti och följande natt, nämligen 33 mm. Näst mest regnade det i söndags och natten till i går, 30,1 mm, då Gävle fick mest regn i hela landet. I Svealand var det Älvkarleby som fick mest regn, 24,5 mm.

För att regnet i Gävletrakten ska nå rekordnivåer måste det komma omkring 250 millimeter under augusti. Vid mätstationen i Gävle fattas alltså omkring 100 millimeter. Lokalt, exempelvis i Valbo, har det troligen redan blivit så mycket regn.

Potatisen förstörs

I Valbo har allt regn i augusti förstört stora mängder potatis.

– Ja nu har vi det besvärligt, det är väldigt blött, säger lantbrukaren Henrik Westlin.

Mycket regn vid fel tidpunkt kan ställa till stora besvär i jordbruket.

– Här står säden upp än så länge i alla fall, men om det här fortsätter så finns risk för sämre kvalitet. Vi har rör som leder bort vattnet men det är ändå för blött för att komma ut på åkrarna nu, säger Björn Sjunning på Åby gård i Valbo.

I Valbo har det kommit mycket mer regn än vid mätstationen inne i Gävle. Och allra värst har potatisodlarna drabbats.

– Det ser ut som att vi har fått en tredjedel av potatisen förstörd allaredan, säger Henrik Westlin som driver jordbruk i Häcklinge tillsammans med sin bror Magnus Westlin.

Potatisplantor som hamnar under vatten klarar sig några dagar, sedan drunknar de.

– Det är kört, det finns ingenting vi kan göra åt det, säger Henrik Westlin, som i går arbetade på annat håll och därför inte kunde visa upp sina blöta odlingar.

– Det ser inte så kul ut just nu, men det är först när vi börjar ta upp som vi kan se riktigt hur illa det är, säger han.

Svampen trivs i regnet

Men svampen frodas i skogarna efter allt regn i augusti. Men nu hoppas svampplockarna på en fin avslutning på sommaren.

Svampkunnige Gävlebon Åke Malmqvist sitter med två hinkar svamp att rensa när Arbetarbladet ringer på måndagsförmiddagen. Ute regnar det fortfarande.

– Om det kommer lite värme efter det här regnet så blir det en riktigt fin svamphöst även fortsatt, säger han.

– Jag och min fru var ute i skogen i går och det fanns väldigt mycket. Det är fortfarande bra med kantareller. Jag har en hel del Karl Johan, den sorten som går på gran, andra soppar, tegelkremlor, vinkremlor och mandelkremlor för att nämna något, berättar han.

Förra året var ett bedrövligt svampår tycker han. Och svampar är rätt beroende av nederbörd och temperatur.

– Det är bra med mycket regn, men det ska vara lite varmt också. En torrsommar är inte bra, men inte om det bara regnar heller, säger Åke Malmqvist.

Mer läsning

Annons