Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle brister i miljötillsynen

Kommunen får kritik från länsstyrelsen för sin miljötillsyn.

Myndigheten anser att kommunen skulle behöva anställa sex personer till inom miljö- och hälsoskyddsområdet för att täcka de behov som finns.

Annons

I oktober gjorde länsstyrelsen ett besök hos Gävle kommuns bygg- och miljöförvaltning för att utvärdera hur kommunens tillsyn enligt Miljöbalken fungerar.

I rapporten efter besöket ger länsstyrelsen kommunen kritik på flera punkter.

En av dem är att kommunens tillsynsplan inte stämmer överens med verkligheten. Planen anger till exempel att arbetet med enskilda avlopp och tillsyn av skolor är prioriterade områden, men i själva verket har förvaltningen lagt mindre tid än föregående år på dessa områden.

Länsstyrelsen tycker också att det är konstigt att kommunen bedömer att de totala behoven inom miljö- och hälsoskyddsområdet har minskat. En växande kommun som Gävle borde snarare ha ett ökande tillsynsbehov, anser myndigheten som ser en ”påtaglig risk” för att behoven är felbedömda.

Baserat på det anser länsstyrelsen att kommunens tolv anställda på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen inte är tillräckligt. Behovet är i själva verket 18 anställda, enligt myndighetens bedömning.

Kommunen har angett att behovsutredningen ska ses över.

Mer läsning

Annons