Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energi anklagas för illojal konkurrens

Småföretagare anklagar kommunägda Gävle Energi för illojal konkurrens.
– De tar marknadsandelar från oss, säger Sven Åsling, delägare i Gävleföretaget Rekogit Energi AB som utför energideklarationer i bostadshus.

Annons

Rekogit har två anställda och hyr in personal vid behov.

– Vi kan ta åt oss en större del om vi får konkurrera på rimliga villkor, säger Sven Åsling som säger sig ha blivit bestört när han såg att Gävle Energi börjat göra reklam för de här tjänsterna.

När statliga Boverket krävde energideklarationer av fastigheter såg flera konsultföretag en växande marknad. De skaffade sig nödvändiga tillstånd.

I slutet av förra året fick också Gävle Energi tillstånd att utföra energideklarationer, vilket väckte irritation bland flera företagare i regionen.

– Gävle Energi ska sälja bra el och fjärrvärme men inte konkurrera med privata företag om energideklarationer och analyser, tycker en företagare som vill vara anonym.

Per Laurell, vd i Gävle Energi, tillbakavisar anklagelserna. Han menar att energibolaget tar ansvar för EU:s mål om effektivare energianvändning.

– Det vill vi göra genom att hjälpa kunderna att förbruka mindre energi. Vi ser det som att vi skapar en marknad för energianalys och energideklarationer.

– Hade inte vi gjort det och tagit ett sånt tydligt ledarskap kring det här så hade inte jag sett att någon annan gjort det. Men vi kommer inte att bygga upp någon jätte- organisation kring det här. Vi samarbetar också med privata aktörer, säger Per Laurell.

Han medger att det kan innebära att Gävle Energi konkurrerar med privata företag. Men han menar att bolaget också är en del av näringslivet och jobbar på marknadsmässiga villkor.

–  Att vi är kommunägda är bara bra. Vi möjliggör en marknad, säger Per Laurell som också pekar på den norska elbilen som Gävle Energi hjälper till att distribuera.

– Det är också ett sätt ta ansvar för den framtida teknologin avseende personbilsdrift, menar han.

Mer läsning

Annons