Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gävle Energi dumpar inga priser”

/

Moderaten Inger Källgren Sawela har ändrat sig. Hon tänker inte kräva att Gävle Energi slutar sälja energideklarationer.
– De dumpar inga priser och bedriver ingen illojal konkurrens, säger hon.

Annons

Arbetarbladet har i några artiklar berättat om de lokala företagare som anklagar kommunägda Gävle Energi för illojal konkurrens genom att utföra energideklarationer.

Företagarna hävdar att det kommunala energibolaget ska nöja sig med att sälja el och fjärrvärme, men inte konkurrera med privata företag om energideklarationer och analyser.

Moderaternas oppositionsråd Inger Källgren Sawela reagerade också och lovade att ta upp frågan i styrelsen för Gävle Energis moderbolag Gävle Stadshus.

Men efter ett studiebesök hos Gävle Energi har hon ändrat sig.

– De förklarade på ett bra sätt att de vill skapa en marknad för energianalys och energideklarationer. Gävle Energi samarbetar också med flera privata företag.

– Det var bra att företagarna fick en debatt, men så här långt känner jag mig lugn och trygg. Men vi får hålla koll på frågan i framtiden, säger Inger Källgren Sawela.

Kommunalråd Carina Blank (S) håller med om att ett kommunalt bolag inte ska bedriva en verksamhet som andra aktörer lika gärna kan göra. Men hon tycker ändå att det kan vara en kommunal sak att få igång en marknad.

– Om efterfrågan skulle vara enorm kan det ur miljösynpunkt vara bra om kommunen är med och utför de energideklarationer som inte privata företag hinner med, säger Carina Blank.

Annons