Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energi ska justera avgifter

Gävle Energi har orättvisa fjärrvärmetaxor. Det skiljer mer än 3 000 kronor mellan de kunder som betalar lägst och de som har dyrast avgift. Nu tvingas bolaget rätta till sin prissättning.

Annons

Gävle Energi har i dag fyra olika nivåer på den fasta årsavgiften på fjärrvärme. Det beror på att det fasta priset har justerats upp under årens lopp, men bara har tillämpats på nya kunder. Det betyder att två villaägare som är grannar kan ha en skillnad på över 3 000 kronor, trots att de har samma tjänst och är kopplade till samma nät. Den lägsta fasta årsavgiften är i dag 3 940 kronor och den högsta är 7 100 kronor.

– Det här vill vi rätta till, för det ser inte bra ut, säger Claes-Håkan Forsberg, värmestrateg på Gävle Energi.

Ska ta tre år

För att förändringen ska bli kostnadsneutral för Gävle Energi lägger man sig nu på en nivå mitt emellan. Förändringen är tänkt att genomföras på tre år, vilket betyder att alla småhuskunder år 2013 ska ha en årlig avgift på 5 625 kronor.

Dagens prissättning strider också mot energibranschens egen REKO-certifiering, som innebär att man inte får ha olika priser för samma tjänst i samma kundkategori och nät.

– Vi vill helst uppfylla REKO-certifieringen med råge. Därför är det bättre att vi rättar till det här än att vi får en anmärkning på oss, säger Claes-Håkan Forsberg.

Brev med information

När kommunfullmäktige har godkänt den nya prissättningen får alla de 3 400 fjärrvärmekunderna ett brev med information om det blir en höjning eller en sänkning för deras del.Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons