Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle Energi spränger bort problemen

/
  • Det blir en rejäl smäll och eldsflammorna slår upp när sprängladdningarna som sitter fast på trädstammen utlöses. På ett ögonblick kapas trädet samtidigt som personalen är i säkerhet en bit därifrån.
  • så går det till. Den här gången har man satt två sprängladdningar på trädstammen som därmed kapas i tre delar. Mittendelen flyger iväg ett tiotal meter in i skogen och toppen faller ned så att ledningen frigörs och strömmen snabbt kan släppas på igen.
  • Sprängningar är spännande. ”Det är nästan så att man hoppas att det blir en storm snart”, säger entreprenadchefen Nils Westling skämtsamt. I förgrunden står Lars-Rune Öhlund, informationsansvarig på Gävle Energi, och betraktar resultatet av gårdagens övningssprängning i Gävle.

Vintertider är strömavbrottstider när tung snö får träd att falla över elledningarna.
Men med en smäll kan det vara åtgärdat.

Annons

Gävle Energis personal övar på att spränga bort träd för att snabbare få igång strömmen igen.

Tryckvågen slår till mot bröstet ungefär samtidigt som eldsflammorna slår upp och det smäller till i öronen. Tallen som ligger över elledningen delas i tre delar. Toppen faller ned och mittendelen – den som legat direkt över ledningen – flyger iväg ett tiotal meter in i skogen.

Elledningen som varit nedtryckt nästan ända ned i marken frigörs på ett ögonblick och åker upp i normalt läge.

– Då kan vi släppa på strömmen direkt, säger Nils Westling, entreprenadchef på Gävle Energi.

Någon ström sätts dock inte på den här gången. Stureborgsledningen som går längs med E 4 intill Johannes kraftvärmeverk är tagen ur drift. Och sprängningen är bara en övning inför den kommande vintern.

16 personer ur Gävle Energis beredskapsgrupp – som skickas ut för att röja och reparera ledningar vid strömavbrott – övar på hur man spränger bort besvärliga träd som ligger över ledningarna.

Man har också under dagen tränat sig på att skarva linor och rädda nödställda ur stolpar.

Just sprängning låter kanske som ett farligt sätt att röja träd, men det är av säkerhetsskäl som man använder sig av den.

– När ett så här stort träd ligger över ledningarna kan det vara farligt att såga, det är ju stora krafter det handlar om, säger Nils Westling.

I stället sätter man sprängladdningar runt trädstammen, på ett eller två ställen, och när det smäller och trädet kapas är personalen på säkert avstånd 50 meter bort.

Sprängning används också om det är många träd att röja, exempelvis efter en storm. För det går snabbt.

– Det händer kanske om ett par gånger om året, säger Nils Westling.

Mer läsning

Annons