Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle förlorare på ny skatt – Tierp vinnare

Gävle blir en stor förlorare om förslaget till nytt skatteutjämningssystem går igenom. Kommunen förlorar i så fall 55 miljoner kronor från och med 2013. Tierp, Älvkarleby, Hofors och Ockelbo tillhör alla vinnarna.

Annons

Regeringen har skickat ut ett förslag till nytt utjämningssystem på remiss till bland annat berörda kommuner. Syftet med förslaget är att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för alla kommuner när det gäller att ge invånarna service. Detta oberoende av egen skattekraft och strukturella kostnader som inte är möjliga att påverka.

Utfallet innebär att vissa kommuner får ett årligt tillskott med pengar på uppemot 2 500 kronor per invånare från och med 2013 medan andra tappar nästan lika mycket.

Största vinnarna inom Arbetarbladets spridningsområde blir kommunerna i Norduppland, Tierp och Älvkarleby. Även Hofors och Ockelbo tillhör vinnarsidan medan Sandvikens ekonomi bara påverkas marginellt.

Gävle förlorar 587 kronor per invånare, vilket motsvarar cirka 55 miljoner kronor. Framför allt är det nya sättet att fördela skattepengar till individ- och familjeomsorgen som gör Gävle till förlorare.

Mer läsning

Annons