Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har prioriterat sina nyckelpersoner

Gävle kommun har kartlagt vilka personer som är oersättliga ifall en influensapandemi skulle bryta ut.
Sammanlagt 150 befattningar, de flesta inom vård och omsorg, bedöms vara nyckelbefattningar.

Annons

Som en av många organisationer och företag har Gävle kommun fått en fråga från länsstyrelsen om vilken eller vilka av de verksamheter man bedriver som bedöms som samhällsviktiga. Svaren som samlas in är ett sätt att kartlägga vilken typ av beredskap som finns ifall en influensapandemi skulle bryta ut.

– Vi har gått ut till förvaltningar och bolag och bett dem svara vad som är prioriterat och ifall de har nyckelpersoner som är oersättliga, säger Arne Andersson, säkerhetschef på Gävle kommun.

Svaren har sammanställts och visar att 150 befattningar bedöms som oersättliga. 95 av befattningarna är inom omvårdnadsförvaltningen och består till största delen av arbetsledare och personalrekryterare. Men det finns även ett fåtal nyckelpersoner inom till exempel Gävle Energi, IT-enheten, krisinformation och Miljö och Hälsa.

– Det är personer som har sådana jobb att de är de enda som kan utföra dem, säger Arne Andersson.

De personer som Gävle kommun nu har prioriterat får dock ingen förtur till vaccination mot svininfluensan. Däremot kan de erbjudas läkemedlet Tamiflu som lindrar symptomen. Undantaget är personer som jobbar inom vård och omsorg i kommunens verksamhet som ska prioriteras för vaccination enligt Socialstyrelsens rekommendationer.

Mer läsning

Annons