Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle i toppen gällande lockpriser på bostäder

/

Om du ska köpa bostad i Gävle kan du ibland få räkna med ett försäljningspris 15 procent högre än startpriset. Faktum är att stadens skillnader mellan just start- och försäljningspris är bland de högsta i Sverige.

Annons

Att fresta budgivare med låga priser på bostäder som aldrig blir verklighet är inte tillåtet i Sverige. Som sugen köpare ska man därför vara uppmärksam på om utropspris och slutpris skiljer sig markant åt. Då kan det nämligen vara fråga om ett lockpris. En av de städer där utropspris sällan harmoniserar med försäljningsbelopp är Gävle, som med sina 15 procent i "felmarginal", är en av de platser som toppar statistiken. Peter Forsling, mäklare på Skandiamäklarna i Gävle, tror själv att avvikelsen kan bero på hur bostadsmarknaden i staden utvecklats under de senaste åren.

– Tittar man på hur det såg ut för tre år sedan så har vi sett att utbudet på bostäder i Gävle sjunkit markant. Så efterfrågan på de bostäder som väl finns är såklart stort. Därför kan det ibland vara svårt att sätta ett startpris som står sig mot vad man sen säljer bostaden för. Det behöver inte per automatik betyda att mäklaren använt sig av lockpriser utan det kan vara högst individuellt, berättar Forsling.

Läs även: Vart ska vi bo?

En vanlig arbetsmetod för att uppskatta marknadsvärdet på en bostad är att titta på prishistoriken i området för att få en uppskattning om det förväntade värdet. Ibland slår beräkningen rätt och ibland fel. Åt bägge håll.

– Det är inte ovanligt att en bostad här går för 100,000 kronor under det vi trott, det händer också. Men vi har också väldigt billiga bostäder jämfört med övriga Sverige och många ettor och tvåor. Billiga bostäder som går över utropspris får ju en hög procentuell marginal mellan just start- och försäljningspris. En lägenhet som startar på en miljon och sen säljer för 250,000 kronor över, det blir ju en ökning på 25 procent. En villa som startar på, säg 4 miljoner, och går för 250,000 kronor över, den procentuella skillnaden blir ju betydligt lägre, förklarar Gävlemäklaren.

Läs även: "Det måste finnas jämförpriset".

Luleå, Linköping, Karlstad och Falun är andra städer där start- och försäljningspris skiljer sig betydligt. I april 2016 låg dock ingen av dem så högt som Gävle som, enligt Svensk Mäklarstatistisk, landade på en 29 procentig skillnad vad gäller annonserat och erhållet pris.

Mer läsning

Annons