Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kan få central badplats inom tre år

Bygg och Miljö har inte tillräckliga resurser för att göra Gavleån ren. Nu vill man lägga mer krut på frågan och inom tre år göra ån så ren att en central badplats kan anläggas. Fortfarande finns stora problem med läckage från avlopp.

Annons

Det kommunala projektet ”Ett centralt stadsbad” har sedan 2008 fått resurser till att undersöka Gavleåns vattenkvalitet och att utreda varifrån utsläppen av bakterier i å-vattnet kommer. Prover har tagits på flera platser i ån och i anslutande bäckar och inventeringar av jordbruk och avlpppsanläggningar har genomförts.

Ändå är det fortfarande mycket som är osäkert kring vilka faktorer som påverkar vattenkvaliteten och sprider bakterier till Gavleån.

11 av 22 åtgärder fixade

2008 gjordes en utredning som föreslog 22 åtgärder för att förbättra Gavleåns vattenkvalitet. Hälften av dem återstår fortfarande att genomföra.

– En del av dem kräver stora pengar, som att bygga bort dagvattenutsläpp och hindra bräddningar från spillvattenpumpstationer, säger miljöutredare Maria Höjer.

Några politiker från byggnads- och miljönämnden har skrivit en motion om att man vill kunna anlägga ett bad i Gavleån under nuvarande mandatperiod, som varar fram till 2014.

– Det är för att sätta tryck på frågan och få till en debatt, säger nämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).

Får ekonomiska resurser

Under nästa år får Bygg och Miljö ekonomiska resurser som motsvarar en halvtidstjänst för att fortsätta arbetet med att förbättra Gavleåns vattenkvalitet.

– Vi skulle egentligen behöva motsvarande en heltid varje år för att kunna förverkliga önskemålet om att få till ett centralt kommunalt strandbad under mandatperioden, säger bygg- och miljöchefen Elisabet Jonsson.

Det arbete som behövs är att leda projektet och bland annat åka ut och besöka varje lantbrukare som finns längs Gavleån och dess bivattenflöden.

För att öka kunskapen om Gavleåns värden och känslighet har kommunen tryckt upp 10 000 exemplar av en informationsfolder som ska delas ut till så många som möjligt som bor längs vattendraget.

Mer läsning

Annons