Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kan ha biogasbussar 2010

Kollektivtrafik med bussar som drivs på biogas kan vara verklighet i Gävle sommaren 2010. – Vi funderar nu på vilka krav vi ska ställa i nästa upphandling, säger tekniska nämnden ordförande Anéa Elfving, s.

Annons

Kollektivtrafiken kom på tal igår kväll när politikerna i Gävle kommunfullmäktige debatterade kring kommunens miljöbokslut för 2007. Flera talare berörde bussresandet i Gävle som ökar, men inte i den takt som målen anger. Lina Risbecker, miljöpartiet, efterlyste en fortsatt satsning på kollektivtrafik och ett krav på biogasbussar i nästa upphandling.

Enligt Anéa Elfving finns de tankarna redan hos den politiska majoriteten även om kraven ännu inte är formulerade.

– Snart måste vi sätta ned foten och formulera vad vi ska stoppa in i den upphandlingen. Alternativa drivmedel kommer absolut finnas med, sedan är det frågan om det ska vara bara biogas eller biogas och något mer, säger hon.

Nästa upphandling av kollektivtrafik i Gävle görs våren 2009. Om det då blir ett krav att bussarna ska drivas med biogas kan de bussarna rulla på gatorna sommaren 2010.

Flera av fullmäktiges ledamöter pratade om just busstrafiken.

– Jag tycker att det är oroväckande att vi är så försiktiga med bussåkandet. Tar vi inte det här på tillräckligt stort allvar, undrade Kenth Lövgren, fp.

Men det tyckte kommunalrådet Per Johansson, s, att man gör, även om man inte nämner siffror.

I miljöbokslutet för 2007 som fullmäktige igår tog ställning till har några av miljömålen formulerats om. Till exempel står det nu att antalet resor med buss i Gävle ska öka till 2010. Tidigare var målet att antalet bussresor 2008 skulle ha ökat med minst 20 procent jämfört med 2002 och uppgå till 7 miljoner, ett mål som alltså inte är uppfyllt.

Patrik Stenward, moderaterna, tyckte att målen ska vara så tydliga som möjligt och ville inte godkänna den förändring som gjorde målet mer vagt än tidigare. Kommunfullmäktige godkände ändå miljöbokslutet för 2007 med det vagare målet. Sju moderata ledamöter reserverade sig mot beslutet.

Annons