Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun fortsätter samarbeta med Buffalo City

Gävle kommun förlänger samarbetet med syd­afrikanska Buffalo City. Nu med fokus på planering och byggande av bostäder. För att skriva på avtalet reser sju personer i dag till Sydafrika.

Annons

Gävle kommun har samarbetat med Buffalo City i Sydafrika sedan 2002. Det är ett Sida-projekt som förlängts i flera omgångar och nu har man kommit överens om att fortsätta i tre år till, fram till 2013.

Syftet är att byta erfarenheter och lära av varandra och hittills har man bland annat jobbat med frågor som rör demokrati, elförsörjning, organisation och ledarskap, ungdomsverksamhet, kultur, vatten och vägar. Det har bland annat lett till att tre medborgarcentrum byggts i Buffalo City men även Gävle har lärt sig av samarbetet.

– Vi har varit noga med att försöka hitta områden där vi kan ha ett kunskapsutbyte så att vi inte kommer dit och tror att vi vet allt, säger kommunalrådet Carina Blank (S).

Bland annat har man jobbat med hur man ska hantera översvämningar och eftersom Buffalo City drabbats av översvämningar har man kunnat se hur krisplaneringen fungerar i praktiken.

Den här gången kommer fokus att vara på bostadsbyggande. I den grupp från Gävle som i dag, tisdag, åker ned till Sydafrika för att starta arbetet ingår därför förutom ledande politiker även representanter från Gavlegårdarna och kommunens tekniska kontor.

Projektet betalas av Sida, Gävle kommun bidrar med deltagarnas arbetstid.

Mer läsning

Annons