Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun gör klart med stadsarkitekt – snor Helena Tallius Myhrman från Sandviken

Gävle kommun har länge saknat en stadsarkitekt, men nu verkar det som att tjänsten äntligen blir tillsatt. Enligt uppgifter till Arbetarbladet är det nuvarande stadsarkitekten i Sandviken, Helena Tallius Myhrman, som tar sig an uppdraget.

Annons

Helena Tallius Myhrman, stadsarkitekten i Sandvikens kommun, väntas få en av Gävle kommuns mest efterlängtade tjänster.

Gävle har saknat en stadsarkitekt sedan innan millennieskiftet och under årens lopp har röster höjts för att en sådan bör tillsättas. Nu verkar det som att önskningen går i uppfyllelse då kommunen, enligt vad Arbetarbladet erfar, gör klart med Sandvikens stjärnarkitekt Helena Tallius Myhrman.

– En stadsarkitekt kan bidra med det vi inom Alliansen tidigare saknat i kommunen. Vi har stora ambitioner att bygga mer än vad vi har gjort på många år, säger kommunstyrelsens ordförande i Gävle Inger Källgren Sawela (M).

LÄS MER: Gävles nya stadsarkitekt ska finnas på plats till hösten

– Med en stadsarkitekt kan vi få en stad att vara stolta över, en vacker och tätare stad. Jag önskar att en stadsarkitekt i Gävle kommer att föra dialog tillsammans med byggherrar så inte kommunen bestämmer helt själv genom att ställa krav och särkrav.

Personen det talas om, Helena Tallius Myhrman, har huserat som stadsarkitekt i Sandviken de senaste åren. Vad har du att säga om henne?

– Jag känner inte henne alls, men jag antar att hon är en otroligt kunnig och kompetent person.

Kan Helena Tallius Myhrmans erfarenheter bidra till att skapa ett närmare samarbete mellan Gävle och Sandviken?

– Vi ligger 20 minuter ifrån varandra och sex tusen personer pendlar mellan städerna. Jag hoppas att vi kan föra samman Gävle och Sandviken och jag hoppas att hon tar har med sig det ifrån Sandviken.

Helena Tallius Myhrman driver eget arkitektbolag i Stockholm och tillträdde som stadsarkitekt i Sandviken 2012. Hon har en lång och prisbelönt karriär bakom sig och fick bland annat 2011 utmärkelsen Årets Betongarkitekt. 1989 mottog hon Gävle kommuns nybyggarpris.

Helena Tallius Myhrman bekräftar inte i nuläget att hon erbjudits tjänsten som Gävles stadsarkitekt utan hänvisar Arbetarbladets frågor till en presskonferens som planeras att hållas i augusti.

– Eftersom det rör sig om två kommuner så vill jag vänta med att säga något.

LÄS OCKSÅ: Stjärnarkitekt värvad till Sandvikens kommun

Mer läsning

Annons