Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun kan få unik domstol

/

Gävle kan bli den första staden i Sverige med en domstol endast inriktad mot narkotika.
– Det här har aldrig testats i Sverige förut, säger Johnny Gustafsson, drogsamordnare på Gävle kommun.

Annons

Tanken med en specifik domstol för narkotika är bland annat att domstolen ska följa upp fallen på ett tydligare sätt än vanliga domstolar.

– I vanliga fall döms man i domstol och när straffet är avklarat så släpper domstolen greppet. I den här typen av domstolar följer man upp processen längre och utvärderar hur det går i rehabiliteringen.

Narkotikadomstolar etablerades i USA på mitten av 90–talet och har nu spridit sig till 16 länder, bland annat Norge, Australien och Belgien. I Norge inleddes 2006 ett pilotprojekt i Bergen och Oslo där narkotikadomstolar testades. Nu har Norge beslutat att göra domstolarna permanenta.

– När man utvärderade narkotikadomstolarna i Norge såg man att det hjälpt väldigt många och att återfallen är färre, säger Johnny Gustafsson.

Nästa land på listan kan alltså vara Sverige och anledningen till att det är just Gävle som kan få en narkotikadomstol beror på att ECAD (Europeiska städer mot narkotika) frågade just Gävle kommun.

– Vi har jobbat väldigt hårt och legat i framkant när det kommer till det här området, säger Johnny Gustafsson.

Enligt Johnny Gustafsson är fördelen med narkotikadomstolar bland annat att samhället sparar in på kostnader.

– Narkotikaproblemen kostar samhället mycket pengar och det är också relativt hög återfallsrisk. Men det viktigaste är givetvis att de med narkotikaproblem ska få ett bättre liv. I stället för att bara skicka de i fängelse kan man titta på om personen behöver behandling, ekonomisk hjälp och så vidare.

Upprättande av en ny typ av domstol är dock ingenting som genomförs över en natt och för att Gävle ska få en narkotikadomstol måste en relativt lång process genomgås. Gävle kommun har ansökt om pengar av Folkhälsomyndigheten, bland annat för att besöka Norge och se hur deras narkotikadomstol fungerar.

– Vi ska även träffa justitieutskottet inom en snar framtid för att se om det finns några lagliga hinder, säger Johnny Gustafsson.

Går allt som planerat kommer nästa år att gå åt till förberedelser och under 2017 är tanken att narkotikadomstolen testas som pilotprojekt.

Mer läsning

Annons