Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun klarar 2 procent

/

Fackens krav på löneökningar på 2,6 procent oroar den lokala arbetsgivarsidan.

– Det riskerar att späda på den redan höga arbetslösheten i Gävleborg, säger Svenskt Näringslivs regiondirektör Lars Beckman.

Inom Gävle kommun skulle det kunna leda till uppsägningar.

Annons

I går offentliggjorde LO sina krav inför avtalsrörelsen 2010. De 14 medlemsförbunden ska driva en linje om att få till löneökningar på minst 620 kronor per månad och heltidsanställd, eller lägst 2,6 procent.

Vill ha sifferlöst

Enligt Svenskt Näringsliv skulle en sådan löneökning kunna leda till högre arbetslöshet eftersom företagen skulle tvingas säga upp medarbetare. Organisationen förordar i stället sifferlösa avtal.

– Företagen har klarat krisen olika bra och lönenivåerna sätts bäst i det enskilda företaget. Vår erfarenhet är att sifferlösa avtal inte leder till dåliga löneökningar, säger Lars Beckman.

I Gävle kommun har man, liksom i landstinget, budgeterat med en generell löneökning på 2 procent nästa år. Den ekonomiska krisen gör att man får svårt att klara något mer än så.

– Om vi får löneökningar på uppemot 3 procent får vi väldiga problem med tanke på den nivå skatteintäkterna ligger på. I så fall skulle vi tvingas till neddragningar i verksamheten, men parterna kommer säkert att väga in det här på ett förnuftigt sätt, säger kommunens budgetchef Anders Larsson.

Inom landstinget tycker man att det är för tidigt att bedöma vilka konsekvenser fackens krav skulle kunna få. I förra veckan meddelade dock Sveriges Kommuner och Landsting att man, med hänvisning till landstingens svaga ekonomi, överväger att säga upp Vårdförbundets gällande avtal som medger 2 procents löneökning nästa år.

Annons