Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kommun riskerar böter

Skolkontoret i Gävle riskerar 50 000 kronor i böter.
Arbetsmiljöverket anser inte att riskerna vid omorganisationen av elevstödet har analyserats tillräckligt.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om Arbetsmiljöverkets kritik mot barn- och ungdomsförvaltningen. Elevstödet ska organiseras om, vilket innebär att de olika yrkesgrupperna som i dag är centralt placerade i Gävle ska ut i skolområdena.

De anställda upplever att de fått oklara besked om syftet med förändringen och hur den ska genomföras. I en enkät om den psykosociala arbetsmiljön uppger samtliga 33 som svarat att de saknar förtroende för förvaltningsledningen.

Ledningen har efter detta yttrat sig till Arbetsmiljöverket och försvarat sig med att "syftet med förändringen har varit tydligt sedan den 16 juni 2008". Arbetsbelastningen kommer inte att öka, enligt ledningen.

Men ett uppföljande besök av Arbetsmiljöverket i februari ger en annan bild. Personalen upplever att ledningen har orealistiska förväntningar och att det finns en risk för att den redan i dag höga arbetsbelastningen växer ytterligare.

Ett skyddsombud har visserligen deltagit i diskussionerna inför förändringen – men inte i egenskap av skyddsombud.

Arbetsmiljöverket skärper nu kravet på ledningen på en skriftlig bedömning av riskerna och en handlingsplan, som personal och skyddsombud får vara med om att ta fram.

Skolkontoret hotas av 50 000 kronor i böter om åtgärderna inte är klara 3 april.

Annons