Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kritiserasför brist på språkundervisning

Gävle kommun får kritik från Skolinspektionen för fallet med Henry von Greyerz från Norrsundet. Han har grav språkstörning och tvingades flytta från Gävle till Stockholm för att få ordentlig hjälp.
– Vi är jätteglada, men tror inte på någon ursäkt från kommunen, säger Henrys mamma Eva von Greyerz.

Annons

Arbetarbladet berättade i december förra året om fem-årige Henry von Greyerz från Norrsundet som lider av grav språkstörning. Diagnosen innebär att barnen, trots att de är normalbegåvade, har svårt både att förstå tal och att själva tala.

Flyttade till Stockholm

I Gävle kunde Henry inte få det stöd av specialister som han behövde, utan fick bara träffa en logoped i 30 minuter var tredje vecka. Till slut fattade familjen beslutet att splittra sig och Henry och hans mamma Eva von Greyerz flyttade till Stockholm där Henry fick börja på en språkförskola.

Ärendet anmäldes till Skolinspektionen som nu har fattat ett beslut.

Myndigheten ger Gävle kommun kritik för att den inte har erbjudit Henry von Greyerz det språkstöd alla var överens om att han var i behov av för att utvecklas på bästa sätt. Bland annat handlar det om undervisning i teckenspråk och daglig träning i anpassad miljö.

Enligt skollagen

Kritiken lutar sig på vad som finns angivet i skollagen om att förskoleundervisningen ska anpassas till varje barns behov. Kommunen måste senast 14 januari 2011 lämna en redovisning till Skolinspektionen över vilka åtgärder man har vidtagit med anledning av kritiken.

– Vi är glada att Skolinspektionen går på vår linje. För Henry spelar inte det här beslutet så stor roll, men förhoppningsvis kan det leda till något för andra barn med grav språkstörning, säger Eva von Greyerz.

Henry har nu fyllt sex år och ska snart börja skolan.

– Det går bra. Nu pratar han, men han kan inte börja i en vanlig förskoleklass, utan behöver fortfarande gå i en språkklass. Det blir också i Stockholm, säger Eva von Greyerz.

Mer läsning

Annons