Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle och Sandviken får 4 G nästa år

/

Under nästa år får Gävle- och Sandvikenborna tillgång till det snabbare mobila bredbandsnätet 4 G.

Annons

– Det gör att du kan hantera data mycket snabbare, säger Erik Hallberg, chef för mobila tjänster på Telia.
Telia bygger ut nätet på över 200 större och mindre orter under 2010 och 2011. Det är dels tätortsområden, dels turistorter vid kusterna och i fjällvärlden.
4 G är cirka tio gånger snabbare än 3 G och finns i dag in Stockholm, Oslo, Göteborg och Visby. Det gör det lättare att använda till exempel webb-tv och onlinespel som kräver stor kapacitet. Det blir också lättare att skicka tunga filer på samma sätt som med det fasta bredbandsnätet.
När Telia byggde ut 3 G-nätet samarbetade man med konkurrenten Tele 2. Det nya 4 G-nätet bygger Telia ut på egen hand och kommer i stor utsträckning att använda de gamla gsm-stationerna som i dag täcker drygt 90 procent av Sveriges yta. Radiobasstationer byts ut och moderniseras.
Hittills har det varit ett problem att modemen som funnits på marknaden bara klarat 4 G och inget annat. När det nya nätet byggs ut lanseras modem som klarar alla nivåer av mobiltelefoni – 4 G, 3 G och 2 G.
Erik Hallberg räknar med att utbyggnaden ger en hel del sysselsättning runtom i landet, bland annat när fiberkablar ska grävas ned.
Han kan inte säga hur stora delar av Gävle och Sandviken som hinner få 4 G under 2011.
– Normalt sett börjar vi i de centrala delarna och bygger ut radiotäckningen, säger han.

Mer läsning

Annons