Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle på topplistan över kommuner med stark ekonomi

Gävle kommun har gått med över tusen kronor i vinst per invånare under den senaste tioårsperioden. Därmed placerar sig kommunen på 24:e plats i landet, visar en undersökning som tidningen Dagens Samhälle gjort.

Annons

Dagens Samhälle har utgått från statistik från SCB och jämfört vad alla Sveriges kommuner har gjort för ekonomiska resultat jämfört med sina budgetar den senaste 10-årsperioden. Av kommunerna i Gästrikland och Norduppland hamnar Gävle högst upp på listan, med en 24:e plats.

– Jag tycker att vi har en ansvarsfull politisk ledning som bygger långsiktigt och sparar på rätt saker. Det gäller att vara flexibel och anpassa verksamheten, exempelvis så att man inte står med fler lokaler än man behöver, säger kommunalråd Marita Engström (V) som en förklaring till kommunens fina resultat.

Hon medger dock att det inte är ett egenvärde för en kommun att gå med vinst, men tror att det kan vara bra att ha en ekonomisk ”buffert” att använda i sämre tider.

Sandviken har på sin 86:e plats ett resultat på 703 kronor per invånare. Det motsvarar ganska exakt snittet på två procent som en kommun bör ha under en 10-årsperiod för att uppfylla målet om god ekonomisk hushållning.

Sämst för Tierp

Tierp är den enda av våra kommuner som inte har klarat att få ett genomsnittligt plusresultat det senaste decenniet. Men enligt kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S) kan siffrorna omöjligt stämma.

– Vi gjorde minusresultat 2007 och 2008. Annars har vi gjort plusresultat varje år på 2000-talet, säger han och tillägger att förklaringen kan vara ett fel i en SCB-rapport från tidigt 2000-tal där ett positivt resultat vändes till ett gigantiskt underskott i statistiken.

– Det kan vara så att det generalfelet släpar med i den här statistiken.

Allra bäst visar undersökningen att det går för Fagersta. Det är den enda kommunen i hela landet där Vänsterpartiet har egen majoritet.

– Det visar att det inte behöver bli kris och kaos bara för att vi får styra, säger Marita Engström.

Mer läsning

Annons