Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle prisat för sitt arbete med invandrarföretagare

Gävle utsågs i går till årets "Nybyggarkommun ´09" för sitt arbete med invandrarföretagare. Bakom priset, som delas med Örebro, står IFS Rådgivning.
– Det känns jättekul, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Annons

Vid en ceremoni under den pågående politikerveckan i Visby fick Gävles kommunalråd Carina Blank (S) i går ta emot det nyinstiftade priset för årets nybyggarkommun. Gävle och Örebro har utmärkt sig i en enkätundersökning som i april i år skickades ut till alla kommuners näringslivsansvariga. 144 av landets knappt 300 kommuner svarade och priset bygger till stor del på undersökningens resultat.

– Gävle och Örebro gjorde bäst ifrån sig, säger Maroun Aoun, vd för IFS.

På Gävles pluskonto finns bland annat att man har avsatt personella resurser för att jobba med frågor kring att stärka invandrarföretagandet på lokal nivå. Kommunen har även kommit långt med informationsinsatser och företagarträffar, både gemensamma och specifikt för invandrarföretagare

Gävles samarbete med IFS om rådgivning till invandrarföretagare som pågått sedan år 2000 var också en positiv sak i bedömningen.

Carina Blank är glad över utmärkelsen, men tycker att det finns mer att jobba på.

– Vi har fått den här utmärkelsen delvis för att många andra kommuner inte har gjort något. Vi måste fortsätta att bli bättre på att föra dialog och har strategier för hur man kan jobba konkret, säger hon.

Carina Blank tror att priset kan bli något att bygga vidare på, dels för att det uppmuntrar medarbetarna på kommunens näringslivsavdelning, men även för att det marknadsför Gävle. Om kommunens arbete hittills har gjort att fler personer med invandrarbakgrund har startat företag vet hon inte.

– Jag tror att det även handlar om att alla ska ha samma förutsättningar att delta. Det här visar att vår plan för mångfald och jämställdhet fungerar, säger hon.

Maroun Aoun är också oroad över att så många kommuner inte ens svarat på enkäten. Även bland dem som svarat saknar vissa helt speciella insatser riktade till invandrarföretagare.

– Jag hoppas att det här priset kan bli känt och skapa opinion kring de här frågorna. Vi vill inleda en ny tradition där vi lyfter fram kommuner som insett att den här målgruppen är viktig att ta tillvara på flera sätt, inte minst för landets tillväxt, säger Maroun Aoun.

Mer läsning

Annons