Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle säger nej till miljonsatsning på operascen

Det blir inga pengar från kultur och fritidsnämnden till operan La Traviata. Men oppositionen tycker att kommunstyrelsen ska ge Gefle Musikdramatiska Teater en förlustgaranti på 500 000 kronor.

Annons

Föreningen vill ha ett årligt bidrag på 1 miljon kronor för att skapa en operascen i Gävleregionen. Den politiska majoriteten sa i går nej och hänvisar till det kärva ekonomiska läget.

– Vi får inga nya pengar utan då innebär det att vi till exempel måste ta bort 1 miljon kronor från teatern, Skottes eller idrotten, säger Lars-Göran Ståhl, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Oppositionen anser att det finns pengar som kommunstyrelsen hade avsatt för projekt ur satsningen på kulturhuvudstadsåret, och att operan La Traviata borde få del av dem.

– Vi anser att det är ett så pass bra lokalt initiativ. De har lagt ned tid och raggat största delen av pengarna själv och då kan kommunstyrelsen ge en garanti att man täcker en förlust upp till 500 000 kronor, säger Henrik Persson, centerpartistisk ledamot i nämnden.

Arbetarbladet har sökt kommunstyrelsens ordförande Carina Blank (S) för en kommentar.

Mer läsning

Annons