Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle ser framåt

/
  • Kommunalrådet Carina Blank (S) har lett arbetet med att ta fram en ny vision för Gävle. En vision som sträcker sig till 2025. Och i går presenterade hon resultatet – fyra meningar som ska leda Gävle in i framtiden.
  • Maria Sundman och Göran Berfenstam från Gävle kommun, kommunalrådet Carina Blank, Birger Löfgren från Länsförsäkringar och Polhemsleverna Elsa Dagerman och Ellinor Eriksson har alla varit med och tagit fram kommunens vision för år 2025. Elsa Dagerman hoppas att den ska förändra Gävle till en stad där hon vill låta sina barn växa upp.

Gävle sätter segel.
Det är namnet på kommunens stora framtidsvision inför 2025.
Med fyra meningar om öppenhet, trygghet och mångfald vill man få både folk och företag att trivas.
– Det är en bild av hur vi vill ha det i framtiden, säger kommunalrådet Carina Blank (S).

Annons

Det är snart tio år sedan som kommunen tog fram sin senaste vision som sträckte sig fram till 2010. Nu har en uppdaterad version tagits fram - vision 2025.

Till skillnad från den gamla som innehöll en del konkreta mål – att högskolan skulle bli universitet, att Gävle skulle växa till 100 000 invånare och att Alderholmen skulle bebyggas – så består den nya av bara fyra meningar som alla egentligen kan tolka hur det vill.

– Visionen är väldigt öppen så att alla kan känna igen sig i den och ta den till sig. Vi har också valt att ge en bild av Gävle som är öppen och välkomnande, säger kommunalrådet Carina Blank (S).

För att ändå göra det lite tydligare har visionen kompletterats med en ljudversion, en inläst berättelse och framtidens Gävle. En slags inbjudan till år 2025 där en mjuk kvinnoröst till stämningsfull musik berättar om den rena staden vid Gästrikekusten där alla är välkomna precis som de är, där människor får växa, där innovativa idéer frodas och där det finns framgångsrika kommunala verksamheter och företag.

Visionen ska också, innan politikerna i landstingsfullmäktige säger ja till den, kompletteras med mer konkreta strategier för hur den ska användas och hur man ska göra för att drömbild av Gävle ska kunna bli verklighet.

Länsförsäkringars vd Birger Löfgren, som är en av de från näringslivet som deltagit i visionsarbetet, tror dock att innehållet egentligen inte är så betydelsefullt, det viktigaste är att kommunen över huvud taget har en vision.

– Det är otroligt viktigt att kommunen vill någonting att man inte bara passivt ser på hur det blir. Det är viktigt om man som företag exempelvis ska ta beslut om man ska våga expandera.

Förutom företagare och politiker har även bland annat ungdomar deltagit i arbetet. Ellinor Eriksson som går barn- och fritidsprogrammet och Elsa Degerman som går hantverksprogrammet på Polhemsskolan är två av dem.

Och de är positiva till visionen och tror att den faktiskt kan förändra Gävle.

– Om alla tar till sig den och gör sin del, om jag och alla andra gör det vi kan för att nå målet, då blir det skillnad, tror Ellinor Eriksson.

 

Mer läsning

Annons