Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle slog värmerekord

Gävle tog hem värmerekordet i går med 24,3 grader. Men i helgen överger värmeböljan Gästrikland – redan i dag sjunker temperaturen.

– Som varmast blir det upp mot 17 grader, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Annons

Fortsatt soligt i helgen med temperaturer kring 20 grader i flera delar av landet, utlovar SMHI. I östra delen av Götaland kan det till och med bli uppemot 25 grader. Men Gästrikland får se sig snuvad på konfekten när sensommarvärmen vandrar söderut.

– Det blir inte så jättesoligt, utan en hel del moln som ska passera under dagen, säger Alexandra Ohlsson om dagens väder.

Några solchanser finns åtminstone under sena eftermiddagen och dagen ska avslutas med klart väder. Som varmast blir det upp mot 17 grader, vilket ändå ligger några grader över vad som är normalt vid den här tiden på året.

Men i morgon blir det ännu kallare – med en dagstemp på mellan 12 till 15 grader och ett regnområde som passerar österut.

I går var dock Gävle varmast i södra Norrland med 24,3 grader. Lite, lite varmare, 0,2 grader mer, var det i Oskarshamn som var varmast i hela landet. Men det blev inte rekord, som i Hudiksvall i torsdags. Då visade termometern 25,6 grader.

– Det är inte vanligt alls, det blev faktiskt Sverigerekord. Det har aldrig varit så här varmt så här sent på året, säger meteorologen Lisa Frost till TT och betonar att det är högsommarvärme.

– Högsommarvärme är det om det är över 25 grader, och det var det där.

Mer läsning

Annons