Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle vill prova unik politisk modell

/
  • Det nya förslaget om majoritetsstyre skulle innebära att oppositionen inte längre får sitta i kommunstyrelsen, men kommunfullmäktigegruppen skulle i gengäld få mer att säga till om.

Det politiska systemet i Gävle kan göras om efter nästa val. Alla partier har ställt sig bakom ett förslag om att utreda möjligheten till majoritetsstyre. Det skulle innebära att oppositionen inte längre får sitta i kommunstyrelsen. Syftet är att öka kommunfullmäktiges betydelse och därmed demokratin.

Annons

Konstigt nog kommer förslaget om att ge mer makt åt majoriteten i kommunen från den nuvarande oppositionen. Det är Kenth Lövgren, gruppledare för Folkpartiet i kommunfullmäktige, som kom med idén efter att ha jobbat i ett demokratiprojekt vid Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är viktigt att inte göra partipolitik av demokratifrågor. Det här förslaget skulle göra kommunpolitiken tydligare för medborgarna och mer meningsfull för ledamöterna i kommunfullmäktige, säger Kenth Lövgren.

Han har fått alla partier i Gävles fullmäktige att skriva under en motion om att utreda möjligheterna till majoritetsstyre i Gävle. Om det blir verklighet efter nästa val innebär det att bara partierna i den styrande majoriteten får sitta i kommunstyrelsen. I dag är det Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna, som i dag sitter med i kommunstyrelsen skulle då inte få vara med.

– Det kan leda till att oppositionsråden får lite mindre att säga till om. Men kommunfullmäktigegruppen får i gengäld mer, säger Kenth Lövgren.

Bakgrunden är att många av kommunfullmäktiges ledamöter känner att de mest är en transportsträcka att passera när beslut ska fattas. Debatten har redan skötts i nämnder och kommunstyrelsen. Den nya organisationen skulle även göra det lättare för medborgarna att följa kommunpolitiken, då den blir mer organiserad som rikspolitiken med en tydlig regering, enligt Kenth Lövgren.

Majoritetsstyre finns i dag inte i någon av Sveriges kommuner. För att det ska bli verklighet i Gävle krävs att 60 av kommunfullmäktiges 65 ledamöter röstar för ett eventuellt förslag.

Mer läsning

Annons