Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo fick kontot länsat – blev lurad på Facebook

En 20-årig Gävlebo kontaktades på Facebook av en desperat kompis som behövde hjälp med pengar. Men kompisen var egentligen en bedragare som kapat Facebook-kontot och länsade 20-åringens konto.

Annons

En 20-årig Gävlebo fick i början på oktober ett meddelande från en av sina vänner på Facebook. Kompisen hade fått problem med sin internetbankdosa och kunde inte betala sina räkningar.

Gävlebon som ville ställa upp för sin vän gav honom sina bankkoder så att han skulle kunna betala räkningarna. Strax därefter upptäcktes det att hans bankkonto hade tömts. Bedragaren stal 22 300 kronor. Gävlebon har polisanmält händelsen.

Just nu utreder polisen i Gävle flera fall där bedragare har lurat till sig pengar genom att kapa Facebook-konton.

Polisen misstänker att det är samma gärningsman som ligger bakom flera bedrägerier.

– Det är ett stort ärende som vi utreder just nu. Det är samma tillvägagångssätt. Någon kapar ett Facebook-konto och kontaktar folk och ber om hjälp med pengar, säger Anders Sjödin som är förundersökningsledare hos polisen i Gävle.

Men varför lämnar de ut sina uppgifter?

– Ungdomar pratar oftast med varandra på nätet och litar på Facebook, därför tycker de kanske inte att det är konstigt att någon ber om pengar på nätet, säger Anders Sjödin.

Mer läsning

Annons