Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo gripen för folkmord

En rwandier i 50-årsåldern från Gävle har anhållits som misstänkt för delaktighet i folkmordet i hans hemland 1994.

Han är den tredje misstänkte krigsbrottslingen på kort tid som utreds av svenska myndigheter.

Annons

Mannen greps vid 22-tiden på torsdagskvällen vid Bromma flygplats när han kom tillbaka från en utlandsresa. Han förhördes under fredagseftermiddagen i närvaro av sin advokat Tomas Nilsson.
– Som du förstår kan jag inte berätta vad som sades där utom att min klient förnekar brott, säger Nilsson till TT. Det var hans första möte med den misstänkte mannen som har har både svenskt och rwandiskt medborgarskap.

Den misstänkte kommer att begäras häktad vid jourdomstolen innan julhelgen är över enligt kammaråklagare Evamari Häggkvist.
Kriminalkommissarie Anders Wretling vid Rikskriminalen uppger att det återstår mycket arbete i utredningen, som har pågått sedan i april. Svensk polis har flera gånger besökt Rwanda.
– Vi är glada att kunna ge en tydlig signal om att Sverige inte är någon fristad för krigsförbrytare, säger Wretling. Han vill inte gå in i detalj på vad mannen misstänks ha gjort eller på vilken nivå i folkmordshierarkin han ska ha befunnit sig.

Polisen i mannens hemstad Gävle vill inte lämna några kommentarer utan hänvisar bara till Rikskriminalen.

Det är sannolikt att en husrannsakan genomförs i mannens bostad under dagen.
Ärendet är det tredje stora kända fallet sedan polisens särskilda krigsbrottskommission bildades.

En bosnier dömdes tidigare i år till fem års fängelse för krigsbrott, den andre att dömas för brottet i Sverige efter Jackie Arklöv.

En kosovoserbisk man misstänks dessutom för delaktighet i en massaker under Kosovokriget 1999. Dom i det målet kommer den 20 januari.

Folkmordet i Rwanda utfördes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. Offren var främst från minoriteten tutsi. De högsta ledarna döms i FN:s särskilda Rwandatribunal i Tanzania. Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet.

Ewa Tures/TT
Ola Westberg

Mer läsning

Annons