Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo hoppade av efter order om mord

/
  • välutrustad. Man hittade även en skyddsväst, pepparspray, dopningsmedel och avancerad hembränningsutrustning hemma hos 40-åringen.
  • Här förs den före detta OG-ledaren in i jourdomstolen i Hudiksvall.

När en 34-åring från Gävle beordrades att skjuta tre unga män i Bålsta fick han nog. Han ville lämna OG, Original gangsters, och vände sig till Gävlepolisen för att få hjälp.
Enligt 34-åringen var det den 40-årige OG-ledaren från Sandviken som gav dödsordern. I går åtalades 40-åringen för bland annat stämpling till mord.

Annons

Åtalet mot 40-åringen innehåller en obehaglig historia om hot, trakasserier, förföljelser, utpressning, ”bötfällningar”, och dödshot.

– De har burit sig för jävligt åt, säger åklagaren Christer Sammens.

I toppen finns OG-ledaren Dano Acar i Turkiet.

Under honom 40-åringen från Sandviken som tidigare var Outlawsledare i Gästrikland, men som i somras hoppade in som president för OG i Gävle och Stockholm.

Under honom den andre, fram till nu okände, OG-medlemmen i Gävle, en 34-årig småföretagare. Det var han som fick nog och gick till polisen.

Så här har det gått till enligt åtalet:

I november kontaktar Acar 40-åringen i Sandviken. Han har hört att tre unga män i Bålsta har kallat sig för OG-medlemmar när de har trakasserat en annan person.

För det ”bötfäller” Acar de tre i Bålsta. De ska betala 50 000 kronor vardera för att de uppträtt som OG-medlemmar, bestämmer han.

Den nyblivne Gävle/Stockholmpresidenten, 40-åringen från Sandviken, får i uppdrag att driva in pengarna. Han skickar 34-åringen från Gävle, som har tidigare erfarenhet av ”indrivningar”. De båda har till exempel tillsammans åkt till Stockholm för att, för OG:s räkning, kräva 1,8 miljoner från en nyligen frigiven bankrånare

34-åringen tar med sig två andra unga OG-medlemmar från Stockholm och besöker 21 november de tre killarna i Bålsta.

De blir jätterädda, säljer en del ägodelar och samlar in pengar, och väntar på kvällen 28 november att någon från OG ska komma och hämta pengarna. Men ingen kommer.

Dagen efter får en annan person uppdrag att driva in pengarna, men av någon anledning sker inte det.

I början av december träffas 34-åringen från Gävle och OG-ledaren på en bensinmack nära OG-ledarens jobb.

34-åringen får veta att trion i Bålsta inte har gjort rätt för sig. Därför ska han åka till Bålsta och skjuta dem.

I förhören säger 34-åringen att han uppfattade ordern som att de skulle dödas, även om OG-ledaren inte sa det uttryckligen. Nu var det inte längre tal om att driva in pengar. ”De skulle skjutas punkt slut”, är uttrycket 34-åringen använder i förhören.

OG-ledaren ska låna ut sin pistol. 34-åringen får instruktioner att ha en trasa och en plastpåse runt pistolen när han skjuter. Efteråt ska ha åka tillbaka och lämna påsen med pistolen i en container utanför OG-ledarens jobb, och ringa och meddela att uppdraget är slutfört.

Men 34-åringen känner att han aldrig skulle kunna skjuta någon. Han har fått nog och vill lämna OG. I desperation vänder han sig till polisen, som sätter in åtgärder för hans säkerhet och börjar förhöra 34-åringen. Först backar han och vill inte uppge några namn, och vill dra sig ur utredningen.

Men nu har OG-ledaren förstått att 34-åringen håller sig undan, och börjar skicka hotfulla sms till honom. Då bestämmer han sig för att medverka fullt ut i polisutredningen och berättar hur allt har gått till.

Så småningom får OG-ledaren och 34-åringen kontakt. Han vill lämna OG, taxan för det är normalt 200 000 kronor. De stämmer träff, men 34-åringen går inte dit.

Då kommer nya sms-hot. I förhöret säger 34-åringen något i stil med detta:

”Du sket i mötet, kommer att hitta dig... Varenda vakt i Gävle ska få bild på dig ditt as. Du är nu fleras villebråd och det är fritt fram för fler än oss att jaga haren! Lycka till!”

På grund av dessa hot åtalas OG-ledaren också för försök till utpressning om 34-åringen.

Annons