Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo i närheten av attentaten

/

I onsdags sköts 12 personer till döds på den franska satirtidningen "Charlie Hebdos" redaktion och under fredagen har hittills två personer omkommit vid ytterligare ett attentat. Gävlebon Nils Ahlgren, 23, bor och studerar i Paris och berättar om hur han har märkt av terrorattentaten.

Annons

Nils Ahlgren bor i utkanten av centrala Paris, i arrondissemant 14 (fransk kvartersindelning), samma område som attentatet mot den judiska matvaru-butiken skedde. Som student bor han på ett amerikanskt studenthem, något som märktes vid hur snabbt säkerhetsåtgärder hade tagits vid.

– Det gick väldigt fort. Vi fick information om att rutinerna skulle skärpas direkt på kvällen och när jag kom hem från skolan samma dag så stod två vakter vid ingången. Jag tror att de hade stått där hela dagen.

Ett nytt indentifikationssystem har också införts på studenthemmet. Alla internerade måste skaffa en ny typ av ID-kort för att kunna ta sig in i byggnaden.

Det är inte bara på internatet som den ökade säkerheten märks av.

– Skolan har uppmanat elever som bor ute i förorterna att inte åka in till centrala Paris på hela helgen. Sitt student-ID måste man också ha synligt kring halsen när man vistas på skolområdet, säger Nils.

Diskussioner om attentatet är självfallet vad som dominerar konversationerna.

– Även om landet slutit upp så är det ganska delat. Många byter till helsvarta profilbilder på Facebook samtidigt som en mindre grupp tycker att det "Charlie Hebdo" gjorde var fel, men att man självklart inte kan rättfärdiga terrorantentat med det.

– Även om jag inte har känt någon direkt rädsla så slog mig tanken när jag skulle ta tunnelbanan, är det här farligt för mig? Och att det har påverkat en så mycket är skrämmande nog.

Mer läsning

Annons