Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo lurade till sig nästan halv miljon kronor

Annons

. För att ha råd med sitt eget spelande misstänks en Gävlebo för att ha lurat till sig en halv miljon kronor. Han fick en man att låna ut pengar till en påhittad person, men i praktiken gick de till Gävlebon som levde upp pengarna. Nu åtalas den 41-årige Gävlebon för grovt bedrägeri.

Brotten ägde enligt åtalet rum i bland annat Gävle under åren 2004 och 2005. Den lurade mannen satte vid ett stort antal tillfällen in sammanlagt 484‑000 kronor på ett konto som 41-åringen kunde disponera.

Utbetalningarna gjordes till att börja med som lån för affärsverksamhet till en påhittad person som kallades ”Per Jonsson”. Gävlebon visade i samband med det upp falska köpekontrakt som gav sken av att den lurade mannen blivit ägare till bland annat en lastmaskin och en minigrävare.

”Hade försvunnit”

Senare påstod den åtalade Gävlebon att ”Per Jonsson” hade försvunnit med pengarna och att det därmed uppstod stora kostnader för ”indrivning”.

I polisens förundersökning finns också ett ”skuldebrev” enligt vilket den påhittade ”Per Jonsson” avsäger sig ett kommande arv för att den lurade mannen skulle tro att han då skulle få tillbaka de pengar han lånat ut. Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons