Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo misstänks ha bjudit på sprit och våldtagit fem

Den 27-åriga Gävlemannen plockade upp unga flickor i sin skåpbil och söp dem redlösa. Det hävdar åklagaren som i går åtalade mannen för fem våldtäkter och två våldtäktsförsök.

Annons

– Jag har aldrig sett något liknande, säger Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.
Dessutom är 27-åringen misstänkt för att ha misshandlat två unga flickor samt tillverkat en stor mängd sprit i sin bostad i Gävle. Denna sprit använde han för att supa ned ett flertal unga flickor som han bland annat har hämtat upp i sin skåpbil.

– Det här fallet är även unikt i hela Sverige. Det är ytterst ovanligt att man ser så många offer som drabbats av samma gärningsman.

Flickorna han ska ha våldtagit är från 15 till 28 år. Första våldtäkten ska ha skett förra sommaren i Västerås och den sista någon gång mellan november 2007 till mars i år på en enskild väg mellan Storvik och Sandviken. Mannen erkänner att han har haft sex med flickorna, men att det har varit frivilligt från deras sida. Han hävdar att våldtäktsanmälningarna måste vara en sammansvärjning mot honom.

– Det är helt orimligt att deras samstämmiga uppgifter bara skulle vara ett påhitt. Han är allvarligt störd om han verkligen tror att flickorna har gått med på att ha sex med honom.

De flesta av flickorna ska ha vetat om att det bjöds på sprit i bilen och följt med frivilligt. Men enligt Mikael Hammarstrand har 27-åringen utnyttjat flickornas redlösa tillstånd. Att 27-åringen själv har varit företrädelsevis nykter indikerar enligt vice chefsåklagaren att hans gärningar ska ha haft en bakomliggande tanke.

– De här övergreppen handlar inte om någon ömsesidig respektfull gärning. Han har utnyttjat flickornas svaga sociala ställning.

Härvan uppdagades i slutet av förra året då mannen polisanmäldes för våldtäkt och efter ett tag kom nya uppgifter in som gjorde att utredningen svällde. Anledningen till att 27-åringen inte har åkt fast tidigare är att Gävlepolisen har fått leta reda på brottsoffren.

– Flickorna skäms över det som har hänt och de tycker det är jobbigt att prata om våldtäkterna.

På grund av berusningsgraden varierar även brottsoffrens minnesbilder.

– En del kommer i håg mycket och en del mindre. Men i det senare fallet har vi stödbevisning i form av vittnesuppgifter.

Gävlemannens före detta flickvän är åtalad för övergrepp i rättssak efter att ha skickat SMS till en av flickorna och hotat henne att inte polisanmäla 27-åringen. Arbetarbladet sökte förgäves i går 27-åringens försvarsadvokat Hans G Andersson för en kommentar.

Mer läsning

Annons