Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo nekas brottsofferersättning

En Gävlebo i 40-årsåldern går miste om en brottsofferersättning på 55 000 kronor som han fick efter att ha blivit misshandlad. Skälet är att han själv deltagit i brott tillsammans med de dömda personerna.

Annons

Gävlebon berättade för polisen om ett rånförsök som han själv varit delaktig i. Det fick de andra misstänkta att hota och misshandla honom för att han skulle ta tillbaka sitt vittnesmål när det blev rättegång.

För det dömdes de för misshandel och övergrepp i rättssak. Gävlebon tilldömdes 5000 kronor för sveda och värk och 50 000 kronor för kränkning.

Men nu ändrar brottsoffermyndigheten tingsrättens beslut och sätter ned ersättningen till noll kronor. Det sker enligt en bestämmelse som säger att den som genom sitt eget uppträdande ökat risken att råka ut för skador. Det har Gävlebon gjort genom att själv delta i brott, skriver Brottsoffermyndigheten i beslutet.

När en domstol dömer ut ett skadestånd är det i första hand den skyldige som ska betala. Sker inte det kan pengar i stället sökas från Brottsoffermyndigheten. Den kan då jämka skadestånden både nedåt och uppåt, med hänsyn till den praxis som finns.

Mer läsning

Annons