Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo spindeln i dopningsnätet

/
  • BERÄTTAR OM TILLSLAGEN. Åklagaren Peter Olofsson, Pär Langer, Gävleborgspolisen, och Cecilia Fant, rikskriminalen, berättade om den stora dopningshärvan.

En 51-årig Gävlebo är centralfigur i en dopningshärva som beskrivs som en av de hittills största i Sverige.


Det har handlats för miljontals kronor, tror åklagaren Peter Olofsson i Gävle.

Annons

På tisdagsmorgonen slog polisen till mot 47 adresser på 25 orter runtom i landet. Polismyndigheter från Norrbotten i norr till Skåne i söder deltog i aktionen som samordnas av rikskriminalen.

Ett 30-tal personer togs in till förhör. De ska ha köpt stora mängder dopningsmedel och kanske också sålt vidare i sin tur.

Fyra anhölls som misstänkta för grovt dopningsbrott. De är hemmahörande i Skåne, Linköping, Västmanland och Arvidsjaur.

Den 51-årige Gävlebon har haft en betydande roll, menar åklagaren Peter Olofsson.

Hittade adress till Gävlebon

Polisen kom honom på spåren när man i mitten av augusti grep en skåning som tävlat i kroppsbyggande på elitnivå.

I skåningens väska hittade en stor mängd dopningsmedel och en avi med namn och adress till Gävlebon.

51-åringen och hans sambo häktades någon dag senare. De är på sannolika skäl misstänkta för grovt dopningsbrott respektive medhjälp.

Gävlebon ska under flera år ha sålt dopningsmedel dels via olika webbsajter på internet, dels och åtminstone i Gävle direkt från hand till hand.

Hemma hos 51-åringen hittade polisen tusentals tabletter och ampuller. I bostaden och i hans bankfack hittade man hundratusentals kronor. Polisen vill också komma åt ett bankkonto i Luxemburg, som 51-åringen har tillgång till.

Via Gävlebons dator kunde polisen gräva vidare i köparleden.

Datorer och mobiler

Vid tisdagens aktion beslagtogs dopningsmedel, datorer och mobiltelefoner. Åklagaren Peter Olofsson tror att fler personer kommer att anhållas.

– Det är en helt ny värld för oss, cyberrymden, som är väldigt svårspanad, säger han.

De misstänkta träffas på internet och känner ofta bara till varandras täcknamn. Det gemensamma är att de vill köpa eller sälja dopningsmedel.

Cecilia Fant, samordnare på Rikskriminalpolisen, menade att polisen knappast kommit så här långt utan att samordna insatserna.

– Det här ställer helt andra krav på oss. De kriminella har inga gränser och då kan inte heller vi ha gränser. Nu slår vi mot hela nätverket, sade Pär Langer, operativ chef för polisen i Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons