Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebocken överlevde julafton

/

Gävlebocken står ännu oskadd på Slottstorget. Traditionsbejakande Gävlebor har i decennier både rest och raserat lokalsymbolen och den sista etappen fram till bockens planerade nedmontering väntas bli en nagelbitare.

Annons

Rekordbevakningen av Gävlebocken verkar ha gett effekt. Den 13 meter höga halmbocken har klarat sig fram till julafton, men att säkra bockens säkerhet har krävt dubbelt så mycket vakter som förra året. Kurt Lagerholm, ordförande i Bockkommittén, säger att det känns bra men att oron har varit stor. Någon sista offensiv under natten hoppas han slippa.

– Det skulle vara ett fruktansvärt nederlag om det blev så, säger han.

Att bocken blivit rikskänd, och till och med åtnjutit internationell uppmärksamhet kommer av traditionen bränna ned eller på annat sätt demolera den. Men att bocken skulle vara mer värd för kommunen nedbränd än bibehållen avfärdar Kurt Lagerholm bestämt.

– Så länge jag är ordförande kommer det aldrig någonsin finnas en tanke om att det vore bra om bocken brann. Aldrig.

Hotbilden mot bocken kvarstår till den 3 januari då den ska monteras ner. År 2008 brann den till exempel ned den 27 december. Göran Lyrberg vid Gävlepolisen säger att det är för tidigt att andas ut.

– Vi får se om den står kvar till nyår, säger han.

TT

Mer läsning

Annons