Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebocken tappade luften i Visby hamn

De brinner upp, blir slängda i Gavleån – eller tappar luften. Gävles otur med bockar följde med till Visby.
Den stora bock-ballongen som skulle göra reklam för staden fick problem, tappade luften och tvingades ner för landning redan första dagen.

Annons

I går var det dags att hissa den stora rosa bocken, som ska synas över hela Visby under Almedalsveckan och göra reklam för Gävle som kulturhuvudstad 2014.

Redan tidigt på morgonen satte man i gång och det tog över 45 minuter, och krävdes arbetsinsatser av fyra personer, för att fylla jättebocken med helium.

Men den första dagen blev ingen större succé. Redan på eftermiddagen började bocken se andfådd och sliten ut – och vid tretiden tvingades den ner för landning intill briggen Gerda.

För lite luft

 

– Det var något som hände med den, den hade för lite luft för att den skulle ha riktig bäring, berättar Lars-Göran Ståhl, s, som är med på resan.

Lagnings-kit funkade inte

 

Det lagnings-kit man fått med vid köpet av den fem gånger tio meter stora bocken fungerade inte heller som det skulle, limmet ville inte fästa på ballongen. Men efter ungefär en timme lyckades man fylla ballongen med helium och hissa den igen.

Mikael Dunker, kommunikationsansvarig på Gävle 2014, berättar att ballongen hade ett pyshål, som antingen uppstod redan hos tillverkaren eller när den låg på marken och fylldes med helium under måndagsmorgonen. Vid 16-tiden på måndagen var den uppe igen och nu hoppas man att bocken klarar resten av veckan.

Men det var inte bara ballongen som gjorde motstånd. Vädret avskräckte många från att alls besöka Visby hamn under måndagen. Det ösregnade nämligen under större delen av dagen.

– Nu på eftermiddagen har solen kommit fram och det är folk här, innan dess var det inte en käft, säger Ståhl.

Han har däremot goda förhoppningar om att resten av veckan, ska bli mera lyckad.

– När vi väl fått upp bocken och folk börjar röra på sig igen efter regnvädret får den nog uppmärksamhet.

Mer läsning

Annons