Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor inblandade i banksvindel

Flera Gävlebor är inblandade i polisutredningen om ett grovt bedrägeri mot Handelsbanken.

Annons

Två unga Gävlebor fick falska lån tagna i sina namn. En 40-årig Gävleföretagare sitter häktad sedan några veckor misstänkt för medhjälp till grovt bedrägeri.

Huvudmisstänkta för det grova bedrägeriet är en känd företagare från Ljusdal och hans vän, en bankchef i Gustavsberg utanför Stockholm. Enligt åklagaren Hans Ihrman ordnade bankchefen falska lån på 9,5 miljoner kronor för att hjälpa sin vän som dragit på sig för höga skulder i samband med ett stort företagsköp. Båda nekar till brott.

Även företagaren från Gävle är vän med Ljusdalsföretagaren. Hon nekar också men häktades för andra gången i förra veckan.

– Hon är misstänkt för medhjälp. Mer än så kan jag inte säga just nu, säger Hans Ihrman.

Hennes brott har enligt häktningsframställan begåtts i Gustavsberg och i Gävle.

Som låntagare stod tre personer, som antingen var ovetande om lånen, eller gått med på att vara så kallade målvakter. Åtminstone två av dem är Gävlebor, ett par i 20-årsåldern.

Lånen betalades ut i summor på två-tre miljoner till Ljusdalsbons företag. Knappt 1,5 miljoner användes för att amortera ett lån som hör till Gävleföretagaren.

Bluffen avslöjades när två polisanmälningar gjordes i Gävle. Under den första häktningsförhandlingen i september kom det fram att bankchefen, just när en av de tre låntagarna satt på polisstationen ringde honom, och lovade att betala hans skulder och körkort. Det samtalet hörde polisen.

Åklagaren Hans Ihrman hör till åklagarmyndighetens riksenhet för korruptionsbrott.

Efter polisanmälningarna har de tre lånen lösts. Polisen misstänker att de har förts över till nya målvakter. Bankchefens version är att lånen nu står på de rätta personerna, och att banken inte har lidit någon skada.

Mer läsning

Annons