Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor med trög mage sökes

Ett hundratal frivilliga Gävlebor sökes som testpersoner. Under tre veckor ska de äta kapslar och speciell yougurt. Detta för att minska trögheten i magen.

Annons

Företaget Good Food Practice, som undersöker livsmedels hälsoeffekter, expanderar och öppnar en mottagning i Gävle. De har tidigare verksamhet i Uppsala och utvidgar under hösten i Gävle. Detta för att de ska studera hur mjölksyrabakterier kan hjälpa vid trög mage eller förstoppning.

– Vi behöver totalt 520 frivilliga personer och tror inte att vi får tag i tillräckligt många i Uppsala, säger Birgitta Sundberg, klinikchef och ansvarig för studierna.

Kravet på de som är med är att de är friska, i åldern 20-65 år och upplever att de har trög mage. De ska lämna avföringsprov vid två tillfällen.

De som deltar i studien ska under tre veckor äta kapslar och dricka yogurt som innehåller probiotika, eller mjölksyrebaketerier, som kan normalisera tarmens funktion.

– Det är inte några risker att delta i studien. Det är samma bakterier som finns i till exempel hälsofil, säger Birgitta Sundberg.

Mottagningen är hos bemanningsföretaget Manpower i Gävle, där Elisabeth Ferner och Linda Thures arbetar.

Men speciella livsmedel med hälsoeffekter kan aldrig ersätta sjukvårdens undersökningar eller åtgärder påpekar företaget.

Annons