Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor sugna på att träna

/
  • Poppis pass. Medeljympa är ett av flera populära pass. Det gäller att vara ute i tid när man ska boka, platserna ryker fort. Här är det Krister Fridh som leder gruppen.
  • Pialena Wihlborg, verksamhetschef.
  • För äldre. Seniorjympapassen är populära på Friskis och svettis i Gävle. På senare tid har man dubblerat antal pass för att möta efterfrågan. Mitt i bild ser vi ledaren Gunnel Darmell i en stretchpose.
  • Max tio minuter. Konkurrensen om löpbanden på Friskis och svettis i Gävle är hård. Därför har det satts en 10-minutersgräns när det är många som tränar. På bandet syns Patrik som inte vill ha efternamnet i tidningen.
  • Hård press. Det är hård press på Friskis och svettis i Gävle just nu. Rekordmånga vill träna. Hård press är det även när Håkan Forsgren tar i för fullt i gymmet.

Friskis och svettis i Gävle har rekordtryck.

Passen är ibland fullbokade redan efter tre minuter.

– Vi slänger in extra pass i den mån våra ledare hinner med, säger Pialena Wihlborg, verksamhetschef.

Annons

Att starta nytt gym har bra förutsättningar. I alla fall om man ser till Gävlebornas sug på träning. Antalet besök i januari på Friskis och svettis har i år ökat med 32 procent jämfört med samma period i fjol.

Pialena Wihlborg är glad över att så många vill träna och tror att det finns flera orsaker.

– Trenden är att fler vill röra på sig. Dessutom rekommenderar sjukvården friskvård mer ofta i dag än tidigare. Man kan få träning på remiss, säger hon.

Svårt att få plats

Men träningssuget skapar problem för Friskis och svettis medlemmar. Allt fler får inte plats på de träningspass de önskar. Arbetarbladet följde bokningarna av ett spinningpass. Platserna släpptes klockan 09.00 tre dagar innan själva passet. Efter en minut fanns bara sju platser kvar och två minuter senare var de helt slut.

– Folk är ändå glada, men vi gör vad vi kan för att lätta trycket på platserna, säger Pialena Wihlborg.

Extra pass

Bland annat försöker de sätta in så många extra pass som möjligt. Ett tips Pialena ger är att ändå dyka upp eftersom flera avbokar nära inpå. Medlemmarna hänvisas också till andra alternativ, för det är inte samma tryck på alla pass – 75 procent är inte fulla.

– Det är mest tryck på yoga, spinning och skivstångspassen. Danspassen är också populära, säger Pialena Wihlborg.

Även på Sats har man fler besök än normalt. En av anledningarna är att företag uppmanar sina anställda att träna, säger Emma Johansson, receptionsansvarig.

– På så vis kan de minska sjukskrivningarna. Dessutom är det en hälsotrend som rullar nu, säger hon.

Mer läsning

Annons