Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg får nobben

Den planerade storregionen kan vara på väg att bli en miniregion med Gävleborg och Dalarna eller kanske bara Gävleborg. Uppsala län har nu gett klart besked om att man inte är beredd att göra en gemensam ansökan.
– Vi ville ha ett klart uttalande om var de står och nu har vi fått det, säger Sven-Åke Thorsen, ordförande i Region Gävleborg.

Annons

Det var företrädare för landstinget Gävleborg och Region Gävleborg som i förra veckan kallade ihop till ett möte med sina motsvarigheter i Uppsala och Dalarna för att reda ut vad som håller på att hända med den tänkta storregionen i Mälardalen och södra Norrland.

Kan tänka sig andra

Enligt uppgifter till Arbetarbladet stängde Uppsalaföreträdarna definitivt dörren för ett fortsatt samarbete med Gävleborg/Dalarna och markerade att man möjligen kan tänka sig att gå vidare med Västmanland och Södermanland.

– Nej, så är det inte riktigt. Uppsala är över huvud taget inte beredd att göra någon förnyad ansökan om att få bilda regionkommun. Varken tillsammans med oss eller någon annan. Men de vill de inte stänga några länsgränser, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Tidigare har det funnits en bred samsyn inom Gävleborgs län om att det bör ingå minst tre län i en kommande storregion.

– Vi får se om det fortfarande gäller när vi nu går vidare i diskussionerna efter beskedet från Uppsala, säger Eva Tjernström.

Ingen naturlig partner

Som regionfrågan nu utvecklat sig finns det ingen naturlig samarbetspartner till Gävleborg och Dalarna.

– Alternativen som finns kvar är att Gävleborg och Dalarna antingen ansöker om att få bilda regionkommun med direktvalt parlament tillsammans eller var och en för sig, konstaterar Sven-Åke Thoresen.

Staten tar tillbaka

Blir det en total låsning i frågan befarar han att staten tar tillbaka inflytandet över regionala utvecklings- och infrastrukturfrågor i stället för att, som tanken är, att lägga ut ännu mer ansvar till regionalt direktvalda politiker

– Det skulle bli en tillbakagång för folkets inflytande över de regionala frågorna i vårt län.

Mer läsning

Annons