Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgare är för stilla

/
  • FÅR DRAGHJÄLP. Bengt Hult är ute med sin hund tre gånger om dagen. Sedan han skaffade hund har han gått ned nio kilo. När Bengt Hult var yrkesverksam hade han ett stillasittande jobb och rörde inte på sig tillräckligt mycket.
  • Jessika Nilsson, lärare,  29 år, Gävle:– Jag konditionstränar tre gånger i veckan och styrke­tränar två gånger. Det får mig att må bra. På mitt jobb får vi friskvårdskuponger för att kunna gå och motionera, det är jättebra.
  • Bengt Hult, pensionär,64 år, Gävle:– Tre gånger om dagen är jag ute med hunden – så hunden är min friskvårdscoach. Jag har tappat nio kilo i vikt sedan jag skaffade hund för tre år sedan.
  • Sonja Landin, jobbar på SEB, 47 år, Gävle:– Ungefär tre gånger i veckan är jag ute och springer eller går. Det får mig att må bättre. Och på mitt jobb erbjuder de oss friskvårdspeng, det är positivt.
  • Tuva Malmo, studerar,19 år, Valbo:– I alla fall en gång i veckan är jag ute och springer själv eller så promenerar jag med min mamma. Det är hon som driver på mig, för hon tränar mycket.
  • Ewa Minicz, kurator,57 år, Gävle:– Jag är ute och går med min dotters hund tre gånger om dagen. På mitt jobb fick vi tidigare gå och träna en timme under arbetstid. Nu har de tagit bort det, det är jättetråkigt.

Fler än fyra av tio anställda i Gävleborg rör på sig för lite. De har en stillasittande fritid eller motionerar bara lätt. Det här visar en undersökning som hälsoföretaget Previa har gjort bland 55 000 anställda i landet.

Annons

Av de som tillfrågats uppger 43 procent att de ägnar sig åt måttlig motion på fritiden och 12 procent att de tränar hårt.

– Vi kan se att människors kondition har försämrats och i dag har många stillasittande jobb. Vilket dels innebär hälsorisker sett ur ett längre perspektiv och att många inte har den kondition som krävs för att de klara av sina arbeten. Förutom att träna på fritiden, så är det minst lika viktigt att röra på sig i vardagen, som att ta cykeln till jobbet eller ta en promenad på lunchen, säger Maria Rosén, distriktschef för Previa Gävledala.

Arbetsgivare har ansvar

För att vi ska orka med en bra fritid och ha ett långt arbetsliv är det viktigt att vi får tillräckligt med motion. Arbetsgivare har ett ansvar för att inspirera de anställda till att röra på sig anser Maria Rosén.

– Hur vi mår både mentalt och fysiskt påverkar hur vi presterar både på fritiden och på jobbet. Det som arbetsgivaren kan göra är att uppmuntra sina anställda att röra på sig. Som genom att ha en tydlig hälsostrategi, att erbjuda friskvårdsbidrag så att de anställda kan gå och träna eller att utse en hälsoinspiratör som ska inspirera sina kollegor att motionera, säger hon.

Andra sätt är arrangera gemensamma aktiviteter som att delta i ”Vårruset”, att göra en hälsoprofil av varje anställd eller att uppmana till pausgympa under arbetsdagen.

”Hinner inte” röra sig

– Att vi rör på oss allt mindre kan bero på att vi har så mycket som vi ska hinna med under vår dag. Sedan så är det inte alltid lätt att bryta dåliga vanor och då kan vi behöva få lite hjälp med att hitta bättre vanor, säger Maria Rosén.

Mer läsning

Annons