Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgaren gillar spel bättre än frukt

/
  • GOTT. Helena Linner tycker det är konstigt att Gävleborgarna är dåliga på att äta frukt och grönsaker. ”Det känns ju mycket nyttigare”, tycker hon.
  • SPELAR. Flavio Mancini spelar en gång i veckan och ofta blir det på Keno. ”Men jag satsar aldrig mer än 40 kronor”, säger han.

Männen i Gävleborg har ofta riskabla spelvanor. Och de är bland de sämsta i landet på att äta frukt och grönsaker. Det visar en ny undersökning av Gävleborgarnas livsstil.


– Det handlar bara om ovana, tror Flavio Mancini som själv gärna äter mycket grönt.

Annons

Frukt och grönt ska man äta minst fem gånger om dagen för att ha en hälsosam livsstil. Men det är vi inte många som gör i Gävleborg. Elva procent av kvinnorna säger sig äta så mycket frukt och grönt – ännu sämre ser det ut för männen. Bara två procent av männen i Gävleborg uppger att de äter frukt och grönt fem gånger om dagen.

– Grönsaker äter jag, men frukten ligger alltid kvar i fruktskålen hemma om inte hustrun äter upp den, bekräftar Sven Berglund som är ute och handlar men varken har frukt eller grönt i varukorgen.

– Men hon skickar med mig ett äpple varje dag, säger han.

Helena Linner som redan plockat på sig en hel del i fruktdisken tycker det är konstigt att folk äter lite frukt och grönt.

– Jag väljer ofta bort köttet och äter vegetariskt. Frukt är ju den enklaste snabbmaten man kan äta som lunch och mellanmål!

 

 

Om männen är dåliga på att äta frukt och grönt är de desto mer aktiva spelare. Männen i Gävleborg gillar att spela och nästan en tiondel av männen bedöms ha riskabla spelvanor. I spelbutikerna är det svårt att hitta någon som vill prata med Arbetarbladet men till slut hittar vi Flavio Mancini.

– Jag spelar ungefär en gång i veckan. Jag har två kollegor som går i pension om två år och jag vill vinna mycket pengar så att jag också kan bli pensionär då!

Han medger att han egentligen inte tror på lotterier och spel.

– Men om man inte försöker kan man ju inte vinna. Men man ska inte spela för ofta och för mycket pengar.

 

 

Flavio Mancini skiljer sig däremot från statistiken när det gäller maten. Han är vegetarian och äter mycket frukt och grönt. Han tror att Gävleborgarna bara behöver byta vanor.

 

Har du några tips till dem som har svårt att komma igång med det?

 

– I Italien, som jag kommer ifrån, äter vi mycket fruktsallad. Och i stället för att bara lägga fram en tomat kan man skära den fint, så det inte ser så tråkigt ut på tallriken.

Informationen är hämtad ur Nationella folkhälsoenkäten, som genomförs varje år av Statens folkhälsoinstitut.

Annons