Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna bra på att återvinna

I sommartider pantar vi mer än annars – och Gävleborgarna återvinner mer än riksgenomsnittet.
40,5 miljoner flaskor pantades i länet under förra året. Bäst på att återvinna är Hofors- och Sandvikenborna, sämst är man i Tierp.

Annons

Sommaren är pantningens högsäsong. Det dricks mer läsk än under de andra årstiderna och med det ökar antalet burkar att panta.

– Har det varit bra väder så märker vi det ett par veckor efter, då pantas det väldigt mycket, det kan plötsligt öka med 20 procent, säger Jan Rehnberg, Returpack.

I Gävleborg är man duktiga på att återvinna aluminiumburkar och pet-flaskor. Varje person pantade i snitt 147 flaskor under 2007. Det placerar länet på en sjätte plats i landet och över riksgenomsnittet på 135 flaskor per person.

Bäst i länet är Hoforsborna som pantar 159 flaskor var, därefter kommer Sandviken med 156 flaskor per person. Gävle och Ockelbo ligger på 144 respektive 137 flaskor och håller sig även de över landets genomsnitt. Tierp är den kommun som drar ner Gävleborg något, här pantas endast 118 flaskor per person.

– Gävleborgs län ligger bra till och folk är miljömedvetna. Ni har höga siffror fast att inga kommer utifrån för att panta hos er, många kommuner nära Norge får annars bra statistik, säger Jan Rehnberg.

Enligt honom har pantningen kommit att handla allt mindre om pengar och mer om en miljömedvetenhet. Returpack vill ändå öka kommunernas intresse för pantning och lägger ut pantningsstatistik på sin hemsida. Samtidigt passar de på att efterlysa 250 miljoner burkar och pet-flaskor som inte pantades under 2007.

Mer läsning

Annons