Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgspolisens presstalesman kommenterar händelsen: "Det är ett fräckt beteende"

Efter att Arbetarbladet intervjuat Maria som berättade om påhoppet, har vi pratat med polisen om hur de arbetar vid såna här händelser, vad man kan göra om man blir utsatt och hur vi kan förhindra att sådant här sker i samhället.

Annons

LÄS MER: Mor och son påhoppade av ungdomsgäng i centrala Gävle

Mikael Hedström, presstalesman Gävleborgspolisen

Hur kommer det sig att ärendet lagts ner?

– Vi vet inte vilka de fyra killarna är. Det krävs fler signalement än de vi har fått för att kunna gå vidare med ärendet. Konkreta uppgifter saknas vilket gör att brottet inte kan utredas, säger Mikael Hedström.

Han poängterar dock att om Maria skulle få fram någonting, som skulle kunna bevisa vilka killar det var som hoppade på henne och sonen, så bör hon höra av sig till polisen. Beslutet kan då komma att omprövas.

– Att förundersökningsledaren har lagt ner ärendet innebär inte att det är glömt för all framtid, säger Mikael Hedström.

Vad ska man göra om man blir utsatt?

– Man ska alltid anmäla och försöka ha med så mycket uppgifter som möjligt om händelsen. Om det nu finns andra vittnen bör man be dem berätta vad de sett. Man bör även försöka notera så många signalement av gärningsmännen som möjligt – längd, klädsel, tatueringar – ja allt som kan hjälpa för att underlätta en identifiering.

Hur ska vi kunna förhindra att såndant här sker i samhället?

– Vi kan inte förhindra det. Vi på polisen kommer alltid att jobba för brottsbekämpning. Men i det stora hela handlar det om vad som görs i samhället överlag.

Mikael Hedström säger att det man ska trösta Maria med är att det hon gjort är ett bidgrag till samhället.

– Hon är vaksam och berättar för andra att det finns ett gäng i Gävle som har gjort så här. Om det händer igen kanske polisen kan se ett mönster. Alla borde vara uppmärksamma ute på gatan. Om man är det kan vi kanske förhindra att någon blir en brottsling och det tjänar ju hela samhället på, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons