Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna har blivit bättre på att parkera

Gävle var i fjol den kommun i Norrland som drog in mest pengar på felparkerare, 3,74 miljoner kronor. I år ser siffrorna ut att bli nästan lika höga, men Gävleborna har blivit mycket bättre på att lösa biljett när de ställer sig på en avgiftsbelagd p-plats.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om den statistik från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som visar att Gävle kommuns sju parkeringsvakter förra året utfärdade 8 521 p-böteslappar på sammanlagt 3,74 miljoner kronor.

Lika höga

 

Kommunens egen statistik visar nu att siffrorna ser ut att bli nästan lika höga i år. Fram till sista augusti har 5 400 böteslappar på sammanlagt 2 603 500 kronor utfärdats. Siffrorna för samma period förra året var 5 950 botar och 2 687 300 kronor.

Enligt parkeringsvakternas sektionsledare Stefan Erixon gör Gävleborna ungefär samma fel när de parkerar i år som förra året. De allra flesta får böter sedan de ställt sig på fel sida av gatan i områden med datumparkering. På andra plats hamnar de som har ställt bilen där det råder förbud att stanna eller förbud att parkera. Nästan lika många får böter för att de ställt sig för nära en korsning.

En tydlig skillnad syns dock i statistiken. Antalet bilister som ställt sig på en avgiftsparkering utan att lösa en giltig biljett har minskat ordentligt. Under årets första åtta månader skrev parkeringsvakterna ut 761 sådana böteslappar. Samma period förra året var siffran 1 647.

– Gävleborna har blivit mycket bättre på att betala sin parkering och för den tid de står. Det kan ha att göra med att vi har infört fler tekniska hjälpmedel som till exempel sms-parkering, säger Stefan Erixon.

Bra på att parkera

 

Han tycker annars att Gävleborna är bra på att parkera, men har vissa problem med datumparkeringen. Att Gävle ligger högt i statistiken jämfört med andra städer tror han kan bero på att staden har förhållandevis parkeringar med kommunal övervakning och att bötesbeloppen är högre än på många andra håll.

– Vi arbetar förebyggande i första hand och jag upplever inte att vi är överdrivet nitiska. Första dagen på året som datumparkeringen gäller sätter vi informationslappar i stället för böter på de som står fel, säger Stefan Erixon.

Mer läsning

Annons